spot_img
15.2 C
București
luni, septembrie 26, 2022
AcasăAnalizeSocialiștii câștigă Portugalia, dar pierd Lisabona

Socialiștii câștigă Portugalia, dar pierd Lisabona

-

Socialiştii aflaţi la putere în Portugalia au câştigat alegerile municipale de duminică, dar au suferit o neaşteptată înfrângere la Lisabona, arată rezultatele votului din cvasitotalitatea circumscripţiilor, transmite AFP conform Agerpres.

- Reclama -

În urma alegerilor din cele 308 municipalităţi, tabăra premierului Antonio Costa a obţinut 34,4% din voturi, asigurându-şi conducerea în 147, faţă de 30,8% din voturi şi 108 posturi de primar pentru opoziţia de centru-dreapta.

Socialiştii portughezi, care au câştigat alegerile locale şi în 2013 şi 2017, se aşteptau la o victorie la diferenţă mai mică decât acum patru ani, când au obţinut cel mai bun rezultat din istorie, cu 161 de primării şi 38% din voturi, faţă de 98 de municipalităţi şi 28% din voturi pentru principala formaţiune de opoziţie, Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta) şi aliaţii săi.

Însă în capitala Lisabona coaliţia de dreapta condusă de fostul comisar european Carlos Moedas a dejucat toate pronosticurile, învingându-l cu 35,8% din voturi faţă de 31,7% pe primarul în exerciţiu Fernando Medina, care şi-a recunoscut înfrângerea în cursul nopţii de duminică spre luni.

Scrutinul de duminică din Portugalia, marcat de o uşoară creştere a ratei absenteismului – 46,3%, de la circa 45% în 2017 – s-a desfăşurat într-un context favorabil guvernului condus de Antonio Costa, care tocmai a anunţat ridicarea majorităţii restricţiilor sanitare aflate încă în vigoare, începând de joi.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...