spot_img
23.6 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăEconomieSocialiștii bulgari mută spre Moscova înainte alegerilor

Socialiștii bulgari mută spre Moscova înainte alegerilor

-

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei dăunează Bulgariei, care ar trebui să-și îmbunătățească relațiile cu Moscova și să-și apere interesele în interiorul Uniunii, a declarat lidera Partidului Socialist Bulgar, Kornelia Ninova, înaintea alegerilor legislative din 26 martie, transmite vineri Reuters.

- Reclama -

‘Partidul Socialist Bulgar este împotriva prelungirii sancțiunilor impuse Rusiei pentru că acestea afectează interesul național al Bulgariei — economia, agricultura, turismul bulgare’, a declarat Ninova într-un interviu pentru Reuters. ‘Noi pierdem de pe urma acestor sancțiuni’, a insistat șefa socialiștilor bulgari, care a preluat conducerea partidului anul trecut.

Sprijinul față de această formațiune aproape s-a dublat, până spre 30%, după ce candidatul său pro-rus Rumen Radev a câștigat alegerile prezidențiale în noiembrie 2016.

Socialiștii se află acum umăr la umăr cu partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov, o situație ce face puțin previzibil rezultatul alegerilor și, cel mai probabil, va impune formarea unui guvern de coaliție fragil.

În timp ce Partidul Socialist se pronunță pentru un rol sporit al statului în economie și pentru relații mai apropiate cu Moscova, platforma GERB propune adâncirea legăturilor cu Bruxellesul și continuarea politicilor liberale.

‘Suntem ferm în favoarea apartenenței la Uniunea Europeană și pentru viitorul european al Bulgariei (…) Însă așteptăm același lucru și în direcția Bulgariei. Nu acceptăm standarde duble, Europa cu două viteze și o atitudine diferită’, a declarat Ninova.

În timpul campaniei, ea a promis explicit că, cu prima ocazie în care se va supune la vot în cadrul UE, va încerca blocarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeii. Un stat membru nu se poate opune prin veto prelungirii sancțiunilor, fiind necesară o majoritate calificată, însă Bulgaria va deține președinția semestrială a UE în prima jumătate a lui 2018, ceea ce îi va oferi o platformă pentru punctele sale de vedere.

Bulgaria, cel mai loial satelit al Kremlinului în perioada Războiului Rece, rămâne cea mai populară destinație de vacanță pentru ruși, mulți dintre cumpărând proprietăți mai ales pe litoralul Mării Negre.

Partidul de centru-dreapta GERB este de acord că sancțiunile afectează Bulgaria, dar subliniază că Sofia ar trebui să-și arate solidaritatea cu Uniunea Europeană, condiționând ridicarea lor de respectarea de către Moscova a acordurilor de la Minsk.

Pe de altă parte, socialiștii vor relansarea unora dintre proiectele energetice cu Rusia, precum cel al centralei nucleare de la Belene. Bulgaria este în prezent aproape în totalitate dependentă energetic de Rusia.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...