Prim-ministrul ungar Viktor Orban va participa miercuri la reuniunea care ar putea decide dacă formaţiunea sa Fidesz va rămâne în Partidul Popular European (PPE), principalul grup politic european de centru-dreapta, care l-a acuzat de autoritarism, transmite Reuters citată de Agerpres.
RELATAREA REUTERS:
Reuniunea de miercuri a delegaţilor PPE ar putea reprezenta deznodământul unei dispute de mai mulţi ani între populistul şi anti-imigraţionistul Orban şi partidele mai tradiţionale, pro-UE din PPE, care îl acuză de încălcări ale statului de drept.
Treisprezece partide membre sunt chemate să voteze dacă Fidesz va rămâne membru al PPE după ce a distribuit afişe în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este prezentat ca o marionetă mânuită de miliardarul George Soros pentru a sprijini imigraţia necontrolată în Ungaria.
Mizele sunt ridicate pentru ambele părţi. Pierderea eurodeputaţilor Fidesz – în prezent, 12 – ar putea costa PPE poziţia de cel mai mare partid din Parlamentul European după alegerile din mai. Mai grav chiar, alte partide ar putea urma acelaşi traseu.
Pentru Orban însă, apartenenţa la un grup din care fac parte Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel şi partide de guvernământ venerabile din Olanda, Belgia şi ţări scandinave îi oferă acces la centrii de putere de pe continent şi o respectabilitate care altor populişti le lipseşte.
CDU a depus mari eforturi pentru a menţine relaţiile cu Fidesz, chiar dacă grupuri de apărare a drepturilor omului l-au acuzat că alimentează ura pe baze etnice prin campaniile antiimigraţie şi că interferează cu independenţa justiţiei.
Dar afişele cu Juncker şi Soros şi campania lui Orban împotriva Universităţii Central-Europene (CEU) de la Budapesta, finanţată de acelaşi miliardar, au împins lucrurile prea departe.
Există însă semnale că calculele se schimbă şi pentru Orban: presa proguvernamentală din Ungaria a cerut Fidesz ca mai bine să iasă din PPE decât să suporte negocieri ‘umilitoare’.
‘Toate semnalele care vin de la Budapesta sugerează că ei ţintesc o ruptură’, a declarat Andreas Nick, omul de legătură al CDU pe relaţia cu Ungaria din parlamentul german. ‘S-ar părea că ei chiar cer să fie daţi afară’, a observat el.
Nick a descris o întâlnire cu un responsabil al Fidesz, care l-a întrebat dacă ‘a primit şi el bani de la George Soros’, după ce îşi exprimase sprijinul faţă de CEU. ‘I-am arătat uşa’, a adăugat germanul.
Orban a vorbit despre virarea PPE spre dreapta. Dacă aceasta va eşua, el a sugerat că Fidesz ar putea forma o alianţă cu Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia.
E posibil, de asemenea, ca cei 260 de delegaţi să evite să tranşeze problema, votând, de pildă, pentru suspendarea, nu excluderea Fidesz.
Provocarea este mai serioasă pentru germanul Manfred Weber, un aliat al cancelarului Merkel şi candidatul PPE la succesiunea lui Juncker, o ambiţie a cărei concretizare ar putea depinde de abilitatea de a păstra Fidesz de partea sa.
Dar tentativele nereuşite de mediere i-ar putea submina autoritatea şi sunt un cadou pentru alte partide care acuză PPE că este prea îngăduitor cu încălcări ale unor valori fundamentale ale Uniunii Europene precum democraţia şi statul de drept.
‘Viktor Orban a subminat libertatea presei în Ungaria, a forţat o universitate să se închidă şi a hărţuit ONG-uri’, a subliniat Ska Keller, lidera Verzilor din Parlamentul European.
‘Nu se poate avea încredere în Manfred Weber în calitate de candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene dacă va continua să-l apere pe Orban’, a adăugat lidera Verzilor.