spot_img
28.2 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăActualitateSmecheriile cu bani publici ale lui Costel Tablă

Smecheriile cu bani publici ale lui Costel Tablă

-

O nouă problemă cu legea pentru președintele Consiliului Județean Iasi, Costel Alexe. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns dosarele penale și punerea sub acuzare de către Direcția Națională Anticorupție, Alexe va avea de furcă și cu Agenția Națională de Integritate ca urmare a existenței unui conflict de interese în perioada în care actualul președinte al CJ Iași era parlamentar. Pentru că legea nu-i permitea să-și angajeze rudele în cadrul biroului parlamentar, Alexe a încercat să o ocolească nu să o respecte.7IAȘI a intrat în posesia unor documente care demonstrează că Alexe i-a dat bani surorii sale, Adina Gianina Dura, din sumele acordate de Camera Deputaților pentru activitatea biroului parlamentar. Nu direct, ci prin intermediul unei societăți la care aceasta era acționar și administrator.

- Reclama -

CE SUSTINE 7IASI:

Firma în cauză, înființată chiar în conacul de la Sculeni al președintelui CJ, fără vreun angajat și fără alte cheltuieli, a reușit să presteze serviciile contractate și achitate de deputatul Alexe. Investigația 7IAȘI a scos la iveală faptul că serviciile facturate de societatea surorii lui Alexe sunt fictive, acele servicii fiind prestate în realitate de o altă societate cu care președintele CJ avea contract decontat tot din bugetul Camerei Deputaților. În realitate, societatea familiei Alexe se ocupă cu editarea și finanțarea unui site denumit Pulsul Ieșean.

La finalul lunii iunie 2017, este înființată societatea Concept Art Event SRL, cu sediul în sat Sculeni, comuna Victoria, în conacul lui Costel Alexe menționat de DNA în dosarul privind șpaga primită de fostul ministru al mediului. Inițial societatea a avut ca asociat unic și administrator pe Simona Cuciureanu, secretara lui Alexe de la PNL. Ulterior, societatea a fost preluată de sora lui Alexe, Adina Gianina Dura. Imediat după înființare, societatea își începe afacerile și încheie un contract de prestări servicii chiar cu proprietarul faimosului conac, deputatul Costel Alexe. Conform bilanțului, firma Concept Art Event SRL a avut în anul 2017 o cifră de afaceri de 8.000 lei. Întreaga sumă a provenit din fondurile alocate de Camera Deputaților cabinetului parlamentar al deputatului Costel Alexe. Concept Art Event a eliberat un număr de patru facturi în perioada septembrie – decembrie 2017, toate având aceeași valoare, respectiv 2.000 lei.

În 2018, cifra de afaceri a firmei a crescut la 41.500 lei și un profit de 41.421, adică 99,8%! Mai bine de jumătate din acești bani au provenit de la cabinetul parlamentar al lui Costel Alexe. Deputatul liberal a plătit in fiecare luna câte 2.000 lei firmei Concept Art Event, în total 24.000 lei în 2018. Contractul cu aceasta firmă s-a derulat până în octombrie 2020, când Costel Alexe și-a încetat mandatul de deputat ca urmare a câștigării funcției de președinte al Consiliului Județean Iași. În total, Alexe a decontat din bani publici 76.000 lei pentru serviciile pe care i le-ar fi prestat societatea surorii sale.

Servicii fictive

În afara conflictului de interese flagrant și evident, tot acest nou scandal în care este implicat Costel Alexe naște și suspiciunea existenței unor fapte de natură penală! De ce spunem acest lucru?! Obiectul contractului încheiat de deputatul Alexe cu Concept Art Event a fost de ”prestare servicii monitorizare media”. Adică firma ar fi trebuit să-i comunice lui Alexe un raport cu cele mai importante apariții din mass-media. Nimic ieșit din comun. Numai că, Alexe mai avea pe cabinetul parlamentar încheiat încă un contract similar, cu aceeași sumă, cu o altă societate din Iași, Torre Fiama Group SRL. Contract care nu a fost reziliat și care s-a derulat în continuare până la finalul mandatului de parlamentar. Așadar, Alexe a plătit de două ori, din bani publici, aceleași servicii. Este evident că deputatul Alexe nu avea nevoie de două rapoarte de monitorizare, care în principiu spun același lucru! Ceea ce înseamnă că în realitate, cel puțin unul dintre contracte a fost încheiat pur formal, iar serviciile facturate și încasate sunt fictive. Mai mult, societatea Concept Art Event nu a avut niciun angajat în perioada în care a prestat serviciile pentru Alexe. Iar cheltuielile din primii doi ani de funcționare au fost de 69 lei în 2017 și 79 de lei în 2018! Cum a reușit să presteze firma serviciile plătite de Alexe dacă nu avea niciun angajat și nici măcar nu a generat nicio cheltuială?! Camera Deputaților nu verifică în amănunt cheltuielile decontate de parlamentari. Funcționarii nu verifică veridicitatea contractelor sau existența prestării serviciilor. În fapt nimeni nu verifică cum se cheltuie banii! Nici Parlamentul, nici Finanțele și nici Curtea de Conturi! Deși sunt bani publici și au fost alocați cu destinație precisă, nu există un sistem de verificare și control. Astfel, banii publici alocați pentru cabinetele parlamentare sunt decontați doar pe baza unor hârtii și a unor declarații pe propria răspundere. De aceea, pentru unui parlamentari întreprinzători, precum Costel Alexe, banii sunt ușor de deturnat de la adevăratul scop pentru care au fost încasați.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...