spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăAnalizeSmecheria lui Ponta: RAMANE PRESEDINTE AL PSD PENTRU CATIVA ANI

Smecheria lui Ponta: RAMANE PRESEDINTE AL PSD PENTRU CATIVA ANI

-

A surprins duminica seara anuntul suspendarii din functia de presedinte al PSD al lui Victor Ponta. Suspendare pe facebook, fie vorba intre noi.  Suspendare pana cand? Ce presupune?

- Reclama -

Decizia privind Congresul PSD se ia de către Comitetul Executiv Naţional, dar acest lucru ar trebui să se întâmple după hotărârea instanţei în cazul lui Victor Ponta, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, precizând că ea crede în nevinovăţia lui Ponta.

- Advertisement -

Mai pe romaneste, ne spune Rovana Plumb, un Congres al PSD pentru realegerea lui Victor Ponta sau alegerea altui presedinte al partidului VA FI ORGANIZAT dupa o hotarare a instantei in cazul lui Victor Ponta.

Asta daca va fi trimis in judecata. Iar daca va fi poate dura 2-3-4 ani. In cazul lui Dragnea a durat 3 ani fara recurs.

- Advertisement -

Intr-o interventie telefonica la B1 TV, europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan, a afirmat ca Victor Ponta in calitate de premier va controla PSD prin banii pe care ii are la dispozitie.

Asa e la toate partidele, a subliniat Stolojan.

UPDATE: Traian Băsescu: Funcția de președinte de partid e decorativă când ești șeful Guvernului. Ponta a făcut o mișcare de imagine

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică într-o interveție telefonică în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt” de pe B1 TV Victor Ponta a exagerat când a anunțat că renunță a conducerea PSD și că Funcția de președinte al partidului este decorativă atunci când ești șeful Guvernului.

”Funcția de președinte de partid e decorativă când ești șeful guvernului: practic șeful partidului rămâne șeful Guvernului, indiferent de formula publică. Ponta a făcut o mișcare de imagine și pentru a le spune celor din partid ”dacă te crezi mai bun, vino tu”. Cred că pentru Ponta e indiferent dacă e și președinte de partid sau doar premier. Atât timp cât ești prim-ministru susținut de o majoritate din care partidul tău face parte, ești stăpânul partidului”, a spus Traian Băsescu.

”Ponta a făcut o exagerare pentru că e renunțare de fațadă, nu de fond. Toate organizațiile PSD sunt dependente de prim-ministru, nu de președinte. (…) Jupânul politicii în an electoral și prelectoral e premierul”, a mai spus Băsescu

”Aici discutăm despre un principiu. Oricât mi-aș dori ca Ponta să nu mai fie premier nu pot să nu observ că suntem în fața unei situații în care Ponta e acuzat de conflict de interese pentru că în 2007 a avut o afacere cu Șova și în 2012 l-a pus ministru. L-a numit Parlamentul, Ponta doar l-a propus. Situația este inadmisibilă. Mâine orice guvern poate fi dărâmat pe simpla prezumție de vinovăție a unui procuror care nu are girul unui judecător care să spună că e vinovat. Statul nu trebuie să fie dependent de aprecierile unui procuror. (…) Gândiți-vă că în partide toți suntem prieteni sau amici, toți ne facem plăți la restaurat. Aici au prietenii și adversarii. Nu poți să acuzi de conflict de interese pentru că am propus pe cineva pentru funcția de ministru, când în partide se trăiește într-o comunitate. Mai ales la vârf”, a mai spus fostul președinte.

”Opoziția e neputincioasă, e derizorie, fără forță și se screm niște instituțiile să substituie neputința opoziției. Cei care cred că instituțiile pot suplini forța opoziției sau a puterii se înșală amarnic. Eu prevăd că cei carere prevăd astfel de lucruri vor fi mai devreme sau mai târziu în cătușe. (…) Sunt niște anomalii în ultimele 8-9 luni cărora statul trebuie să le pună punct. Nu putem lăsa ca statul să fie la voia unor instituții care la raport cu prim-ministrul sau președintele sunt mărunte. Instituțiile trebuie să consolideze statul, nu să șubrezească tot, de la administrație la guvern. De 8 luni se petrece acest proces”, a mai precizat Băsescu.

CE SPUNE ION CRISTOIU: Victor Ponta n-a demisionat din postul de președinte al PSD. Victor Ponta și-a securizat postul de președinte al PSD

Face o mișcare politică abilă, de marketing politic, prin care:

  1. Își securizează funcția, deoarece e greu de crezut că Rovana Plumb va profita de interimat pentru a-i lua locul.
  2. Rămîne cu autoritatea în PSD, deoarece e premier.
  3. Poate spune în orice moment, la mustrările adversarilor că nu demisionează din funcția de premier, că s-a autosuspendat din cea de președinte al PSD.
  4. Dosarul de la DNA e subțire pentru opinia publică. Asemenea lui Traian Băsescu din anii Opoziției la PDSR, prin gest, Victor Ponta caută să adîncească ipostaza de victimă.

Fiind vorba de o lovitură politică, avem și explicația timpului și a modalității.
Duminica după-amiază evenimentele dorm. Bun prilej ca decizia lui Victor Ponta să aibă un ecou neobișnuit. Preferința pentru Facebook dă, prin absența explicațiilor, prilejul a numeroase speculații. Și asta înseamnă ecou electoral.
Dar dacă, știind mai multe decît noi, Victor Ponta e convins că DNA, după audiere, îl va scoate de sub urmărire penală?

BOGDAN TIBERIU IACOB PE INPOLITCS.RO:

Ponta nu a demisionat, ci s-a autosuspendat din funcția de președinte al PSD, manevră permisă de statutul partidului, la art.30. Dacă motivul care a dus la autosuspendare dispare înaintea unui rînd de alegeri statutare, Ponta își poate relua postul, fără probleme.

În plus, congresul PSD nu are data fixată, se știe doar că va fi pînă la finele anului și, cel mai important lucru, conform statutului partidului, noul președinte nici nu e ales de congres, ci prin alegeri la nivelul tuturor membrilor.

Nu în ultimul rînd, orice baron pesedist care s-ar pripi să bată un cui în palma premierului în zilele următoare știe că la apropiata rectificare de buget ar rămîne cu buzele umflate.

În scrisoarea trimisă membrilor PSD, liderul anunță că ”Pentru a nu lasa ca aceasta situatie sa afecteze PSD, va aduc la cunostinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in Partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse (in ce ma priveste nu functioneaza prezumtia de nevinovatie prevazuta de Constitutie!). In cazul in care nu voi avea o solutie a justitiei in acest sens pana la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio functie si voi lupta din simpla si onoranta calitate de membru de partid”.

Prin decizia de azi, Ponta mută meciul în ograda DNA, instituție care, vrea-nu vrea, va trebui să răspundă rapid curiozității publice: este sau nu este premierul Ponta bun de trimis în judecată în scandalul contractelor cu Șova, singurul în care se derulează în prezent o anchetă?

Orice tărăgănare a anchetei va crea impresia că DNA face jocuri politice și blochează voit clarificarea situației la nivelul celui mai mare partid din România. Procurorul general însuși ar putea cere o urgentare a anchetei fără a risca vreo acuzație partizanat, la fel cum ANI a cerut anul trecut, justificat, judecarea cu celeritate a lui Iohannis. (Că asta nu s-a și întîmplat e problema Liviei Stanciu și a ÎCCJ)

Nu este exclus ca decizia lui Ponta să fi fost stimulată de informația de culise că procurorii sunt în impas și nu au suficiente date ca să-l înfunde în fața judecătorilor, lucru care ar cam explica și de nu se mai aude nimic de dosar de ceva vreme.

În acest caz, DNA ori accelerează nebunește ancheta și interogatoriile, ori va trebui să recurgă la NUP.

Un alt avantaj e că premierul dă un șah sever de imagine PNL, partid care răcnește contra corupților din toți bojocii, dar îi ține pe ai săi sub pulpană. A trecut – luăm un exemplu la întîmplare – mai bine de o săptămînă de cînd prim-vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde a fost trimis în judecată pentru corupție, fără ca PNL să anunțe statutara sa suspendare din funcție.Or, PSD are în acest moment, în contrapartidă, atît numărul unu cît și numărul doi retrași din funcții. Unde e raiul corupților în politica momentului?

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img