spot_img
21 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăAnalizeSlovacia acuză UE că a provocat tensiuni în Balcanii de Vest

Slovacia acuză UE că a provocat tensiuni în Balcanii de Vest

-

Ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, a declarat că Uniunea Europeană a convins mai întâi statele din Balcanii de Vest că au un rol de neînlocuit în rezolvarea problemelor și apoi a lăsat regiunea să-și rezolve singură problemele.

- Reclama -

Potrivit lui Lajcak, retorica recentă a premierului Albaniei și a președintelui Kosovo, Edi Rama și Hashim Thaci, reprezintă consecința directă a acestei politici. În textul de autor publicat în cotidianul slovac „Pravda”, Lajcak apreciază că, în acest mod, UE „voluntar, dar sub presiunea altor crize, a părăsit regiunea, care în mod natural aparține spațiului european”.

Lajcak subliniază că tensiunile din Balcanii de Vest nu sunt rezolvate, ci doar amânate. Șeful diplomației slovace consideră că soluția nu mai este „intrarea Balcanilor de Vest în UE”, ci a UE în Balcanii de Vest și o prezență mai activă în anumite state din regiune. „Poate a sosit momentul ca instituțiile europene să creeze o misiune specială care să se ocupe de această problemă. Dacă Fondul Monetar Internațional are misiuni care pe teren verifică direct îndeplinirea criteriilor pentru acordarea de credite, atunci și UE, în inters propriu, trebuie să gândească o misiune care să lucreze, nu periodic, ci continuu, cu anumite state” – a propus Lajcak.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...