Sistemul naţional antigrindină, prezentat drept cea mai bună soluţie în vederea stopării fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi, este în realitate total deficitar, iar agricultorii ameninţă cu proteste pentru a arăta că utilizarea acestuia în forma actuală provoacă secetă, avertizează Liga Asociaţiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).
„Înaintea perioadei ploioase din acest an, s-a tras cu rachete în norii care se formau spontan, cu încărcătură de precipitaţii. Este clar că nu am avut o evaluare detaliată a situaţiei atmosferice, în prealabil. Se trage şi acum cu rachete la întâmplare, de fiecare dată când se semnalează un front atmosferic cu o posibilă încărcătură de grindină. După tragere, acesta se dispersează brusc, iar ploaia nu se mai formează. Dacă în zona noastră avem astfel de situaţii odată la câteva zile, atunci toate ploile care se formează spontan sunt compromise. Din cauza acestui fenomen produs de sistemul antigrindină, mii de hectare de producţie sunt distruse în fiecare an. Şi asta pentru că toate ploile care scapă de arcul carpatic sau care sunt formate spontan sunt îndepărtate cu rachete, astfel că nu mai ajung în zona de câmpie a judeţului Prahova”, susţine Adrian Mocanu, vicepreşedintele LAPAR.
În viziunea reprezentanţilor producătorilor agricoli din România, sistemul naţional antigrindină este prezentat ca fiind cea mai bună soluţie în vederea stopării fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi, dar „adevăratele consecinţe ale sistemului, extrem de costisitor, sunt omise de guvernanţi”.