Home Analize Sinolog rus: China a fost prietenă cu Occidentul înainte, dar acum este...

Sinolog rus: China a fost prietenă cu Occidentul înainte, dar acum este prietenă cu Rusia. Acum a ales Rusia. Odată cu venirea la putere a lui Xi Jinping, a început procesul de de-westernizare a Chinei

0

Sinologul și publicistul Nikolai Vavilov: China are nevoie de Rusia în calitate de partener egal

În pofida presiunilor puternice exercitate de Occident, după realegerea sa, Xi Jinping a efectuat prima sa vizită peste hotare exact în Rusia. Se pare că Beijingul a ales definitiv să fie de partea noastră și a pus umărul la economia rusă, scrie Lenta.ru. Oamenii de afaceri chinezi dezvăluie informații din interior – tovarășul Xi a adus la Moscova 1.000.000.000.000 de yuani! De ce Rusia are nevoie de China ca partener egal și de ce Beijingul face stocuri de arme și petrol a explicat publicistul Nikolai Vavilov, un cunoscut expert în China, într-o ultimă ediție a emisiunii „Lăsați-mă să vorbesc!” a postului de televiziune LIFE.

„Unii observatori au subliniat ambiguitatea vizitei delegației chineze, ca un fel de uneltire. De fapt, așa se și întâmplă, dacă chinezii nu sunt prietenii tăi. Să spunem însă clar – China a fost prietenă cu Occidentul înainte, dar acum este prietenă cu Rusia. Acum a ales Rusia. Odată cu venirea la putere a lui Xi Jinping, a început procesul de de-westernizare a Chinei. Nu dintr-o dată, nu într-un an s-a făcut acest lucru – în toți cei 10 ani ai conducerii sale, el i-a îndepărtat, treptat, pe adepții colaborării cu Occidentul. Iar la al XX-lea Congres al PCC, și-a adus la putere susținătorii. Xi Jinping a repurtat o victorie indiscutabilă. China este supusă unei presiuni fără precedent. Dar în același timp, la fel ca în urmă cu zece ani, după alegerea sa, Xi Jinping a efectuat din nou prima sa vizită oficială la Moscova”, a subliniat Nikolai Vavilov.

În opinia sa, liderul Chinei a venit la Moscova deja în calitate de pacificator, după ce a rezolvat conflictul de lungă durată dintre Iran și Arabia Saudită. Deși acolo nu a existat o confruntarea la fel de acută și grea ca între Rusia și Ucraina. Cu atât mai mult cu cât Beijingul ocupă treptat spațiul comercial „de la Kabul la Cairo”, înlăturându-i din Orientul Mijlociu și nu numai pe absolut toți. Yuanul devine o monedă de plăți reciproce. Primul împrumut în yuani a fost acordat Arabiei Saudite, care, împreună cu Iranul, este cel mai mare partener al Chinei. De ce să se certe, prin urmare, aceste țări? Iordania, Bahrein, Qatar se alătură treptat acestui proces. Are loc yuanizarea planetei. Brazilia și Rusia plătesc livrările de îngrășăminte în yuani. Este avantajos, consideră expertul.

„Nu știm care sunt adevăratele înțelegeri politico-militare dintre Rusia și China, pentru că sunt secrete. Cel mai probabil există acum o alianță militară care este defensivă, presupunând, spre exemplu, un atac al Japoniei asupra Chinei. Sunt ipotezele mele, dar cred că a apărut deja un ”Mare duo”, a subliniat Nikolai Vavilov.

Expertul este convins că a început înlocuirea instituțiilor internaționale pro-americane, pro-occidentale, cu instituțiile lumii multipolare, la care participă „Marele duo” – Rusia și China. G20 poate fi complet înlocuit cu Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS, iar rolul Rusiei va fi acolo mult mai mare.

„Rusia poate furniza timp de decenii resurse Chinei în cazul unei confruntări prelungite cu Occidentul. Iar China ne poate aproviziona cu mașini-unelte pentru industrializare. China și Rusia sunt o structură independentă, închisă, ermetică, nu avem nevoie de nimeni și ne vom atinge obiectivele geopolitice”, a declarat Nikolai Vavilov.

Ad

Exit mobile version