spot_img
13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeSindicatele propun Guvernului Orban adoptarea modelului spaniol privind interzicerea concedierilor

Sindicatele propun Guvernului Orban adoptarea modelului spaniol privind interzicerea concedierilor

-

Sindicatele cer Guvernului să nu mai permită concedierile, în contextul în care aproximativ 200.000 de salariați au rămas fără loc de muncă, la care se adaugă cei aproape un milion trimiși în șomaj tehnic. La RFI, vicepreședintele Cartel Alfa, Petru Dandea, spune că România ar putea merge pe modelul Spaniei, care a interzis concedierile, dar a sprijinit în același timp firmele.

Șomaj tehnic pentru angajații din muzee, teatre, biblioteci?

Petru Dandea: Am avut o teleconferință cu ministrul Muncii în care noi am propus o listă suplimentară de măsuri. Cele mai importante sunt legate de aplicarea șomajului tehnic la instituțiile publice. Așa cum știți, ordonanța care a reglemenat șomajul tehnic acoperea doar sectorul economic, nu și sectorul bugetar. Noi, am constatat zilele trecute disponibilizări la nivelul unor instituții publice.

- Advertisement -

Reporter: Ne puteți da câteva exemple? Unde ați depistat aceste concedieri în sistemul public?

P.D: Nu în zona serviciilor esențiale. Spre exemplu, ieri am avut o ședință la confedereație, în care colegii de la administrație publică ne-au spus că sunt instituții publice din zona culturii, muzee, teatre, biblioteci, în care deja avem concedieri de personal. Am solicitat ministrului să pregătească un act normativ care să completeze ordonanța referitoare la șomajul tehnic, în sensul ca și aceste instituții publice, care în această perioadă, datorită opririi activității sunt obligate să concedieze salariați, să aplice regula șomajului tehnic. O altă măsură pe care noi solicitat-o deja guvernului, dar din păcate nu și-a găsit o rezolvare, este referitoare la situația copiilor care provin din familiile celor care lucrează, în special în sănătate, dar și în servicii publice cu activitate continuă.

- Advertisement -

Rep: Ce s-ar putea face aici? Într-adevăr, asta e o problemă…

P.D: Este foarte greu de spus. Discutând cu colegii din sănătate, una dintre colege ne-a spus că ea și soțul sunt medici și au încercat să găsească o bonă pentru a le supraveghea copiii cât timp ei sunt la serviciu, dar oamenii refuză să accepte jobul când află ce profesie au.

Rep: Ați propus o soluție în acest sens în discuțiile cu guvernul?

P.D: Da, noi credem că la nivelul unităților medicale programul personalului medical poate fi organizat de asemenea manieră, chiar în această perioadă de criză, astfel încât cei doi părinți să lucreze în schimburi alternative. În felul acesta măcar unul dintre ei să fie acasă cu familia, cu copiii.

Concedierile să fie interzise? Modelul spaniol, propus Guvernului român

Rep: Alte măsuri ați mai propus?

P.D: Spre exemplu, am propus o corectare a ordonanței legate de plata creditelor bancare. Condiționalitățile care există în ordonanță în prezent sunt mult prea dure și nu sunt conforme realității complexe cu care se confruntă societatea. Pot exista persoane afectate care, chiar dacă nu au în mod direct afectate veniturile relative contractului demuncă, pot avea alte probleme. Tocmai discutam de situația oamenilor care trebuie să își găsească acum o bonă. Lucrezi în comerț și poate continui să lucrezi, iar angajatorul nu ți-a diminuat salariu. Tu nu poți proba în fața băncii că ai o diminuare de venit în raport cu angajatorul tău. Dar, evident că tu ai suferit o diminuare de venit pentru că lucrând program de 12 ore a trebuit să recurgi la niște servicii suplimentare pe care acum le plătești, o bonă sau o altă formă de supraveghere a copilului. Atunci, este clară că acele condiții existente în prezent în ordonanță ar trebui revăzute. Am propus acestea ministrului muncii. Ni s-a spus că ministerul o să analizeze și probabil o să propună guvernului un set de soluții în zona aceasta.

Rep: Ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut joburile? Vorbim foarte mult de oamenii care au intrat în șomaj tehnic, dar pierdem cumva din vedere că undeva la 200.000 de oameni, conform ultimelor date de la ministerul muncii, și-au pierdut joburile total. Și ei au rate, chirie…

P.D: Au fost trimiși în șomaj.

Rep: Șomaj care știm că este relativ mic în România. De ei cine se îngrijește?

P.D: Noi tocmai de aceea am propus ce am propus doamnei ministru. Noi vrem ca extinderea ordonanței referitoare la șomajul tehnic să fie făcută cât mai repede, tocmai pentru a diminua numărul celor care își pierd de-a dreptul locurile de muncă. Și am spus doamnei ministru că poate ar fi de gândit o soluție de tipul celei adoptate în Spania. Spania a implementat tipul de șomaj tehnic care există în România, dar condiționat de faptul că în această perioadă angajatorii nu au voie să desfacă contractele de muncă. Cu alte cuvinte, în Spania s-au interzis concedierile în această perioadă. Sigur că guvernul a intervenit și a sprijinit companiile ca să păstreze sub această formă de șomaj tehnic salariații. De astăzi avem promisiunea că această propunere va fi analizată tocmai pentru faptul că ne apropiem de 200.000 de oameni care de la începutul crizei și-au pierdut locurile de muncă. Sigur că în situația lor veniturile sunt extrem de scăzute.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img