spot_img
9.6 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăAnalizeSerbia și politica celor 3 scaune care supără și Rusia și Occidentul

Serbia și politica celor 3 scaune care supără și Rusia și Occidentul

-

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că țara nu are nevoie de baze militare străine, clarificând astfel problema dacă Rusia intenționează să înființeze o bază militară în Serbia, scrie Kommersant.

Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Alexander Botsan-Hharchenko, a declarat mai devreme că „înființarea unei baze militare ruse în Serbia este afacerea suverană a țării, care privește și interesele Rusiei”. Declarația președintelui sârb despre angajamentul Belgradului față de neutralitatea sa militară a fost interpretată ca o încercare de a nu apăsa problema bazei militare ruse și de a nu strica relațiile cu Moscova.

- Advertisement -

Remarca trimisului rus a venit la o săptămână după ce președintele belarus Alexander Lukahsneko a făcut o declarație despre politicile Belgradului. „Serbia ar dori să stea pe trei scaune – UE, SUA și Rusia – dar nu va mai putea face asta”, a avertizat liderul belarus. Serbia a considerat cuvintele sale ca pe un apel pentru sprijinirea Moscovei în actuala confruntare geopolitică.

„Este aproape prima dată când Serbia primește un astfel de mesaj din est și este perfect clar: Belgradul poate conta pe Rusia și Belarus dacă se alătură lor”, a declarat pentru ziar fostul ambasador al Serbiei la Minsk, Srecko Djukic. Înseamnă că Serbia ar trebui fie să meargă până la capăt cu Moscova și Minsk, fie să-și schimbe partea, a adăugat el.

- Advertisement -

Potrivit lui Djukic, „autoritățile sârbe ar fi trebuit să-și dea seama cu puțin timp în urmă că nu vor putea sta mult timp pe trei scaune, urmând politica struțului de a-și ascunde capul în nisip, deoarece niciuna dintre părți nu o va accepta”. Totuși, în cuvintele lui Djukic, este puțin probabil ca Belgradul să-și schimbe radical politica în următoarele luni – cel puțin nu „până când scaunele încep să se depărteze”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img