spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăExterneSerbia: "Kosovo este Ierusalimul nostru"

Serbia: „Kosovo este Ierusalimul nostru”

-

Kovoso, a cărui independenţă nu este recunoscută de către Belgrad, este ‘Ierusalimul’ sârbilor, a afirmat joi ministrul sârb de externe Ivica Dacic, potrivit AFP.

„Kosovo este Ierusalimul nostru”, a spus Ivica Dacic într-o conferinţă pentru marcarea a 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice între fosta Iugoslavie (Serbia şi Muntenegru) şi Israel.

Iugoslavia comunistă a rupt relaţiile cu Israelul în 1967 în timpul Războiului de şase zile, decizie pe care Ivica Dacic a calificat-o joi drept o ‘eroare’.

Israelul nu recunoaşte independenţa Kosovo, o „poziţie de principiu care are consecinţe pozitive asupra relaţiilor noastre”, a spus şeful diplomaţiei sârbe.

Fostă provincie sârbă a cărei populaţie este în majoritate covârşitoare albaneză, Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008.

Această decizie a fost luată la mai puţin de un deceniu după războiul de independenţă purtat împotriva forţelor Belgradului de către rebelii albanezi din UCK (1998-1999, soldat cu 13.000 de morţi).

La momentul acestui conflict, Ivica Dacic era purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist al Serbiei (SPS) condus de Slobodan Milosevic.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 110 ţări, printre care SUA şi majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. România se numără printre statele care nu au recunoscut independenţa Kosovo.

Însă Belgradul a respins independenţa, iar numeroşi sârbi consideră Kosovo, unde se află numeroase mănăstiri ortodoxe, ca fiind leagănul istoric al poporului său.

Belgradul şi Priştina s-au angajat în 2011 într-un proces de normalizare sub egida Uniunii Europene, la care atât Serbia cât şi Kosovo speră să poată adera.

După un start încurajator, în special un acord considerat ‘istoric’ în 2013, dialogul este într-un punct mort de mai multe luni.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img