Decizia instanței franceze din Colmar de a-l nu extrăda în Serbia pe fostul șef al Armatei de eliberare și premier din Kovoso, Ramush Haradinaj, considerat criminal de război de Belgrad este rușinosă, scandaloasă, ilegală și absolut nedreaptă, a declarat joi seară președintele ales al Serbiei, Aleksandar Vucic. El a anunțat că ambasadorul sârb la Paris va fi rechemat pentru consultări și va fi înaintată o notă de protest Ministerului de externe francez, informează televiziunea oficială sârbă RTS.
Președintele ales al Serbiei, Aleksandar Vucic, a precizat că devine inutil să mai vorbească despre înțelegerile semnate privind cooperarea și parteneriatul strategic dintre cele două țări.
Vucic a mai anunțat că va avea joi noaptea o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pe acest subiect, mai spune televiziunea sârbă.
Haradinaj a apărut ca o posibilă temă de negociere dintre România și Serbia privind extrădarea lui Sebastian Ghiță, conform unor surse citate de FLUX 24.
Potrivit surselor FLUX 24, Serbia a insistat anterior ca România să intervină la aliații francezi pentru extrădarea lui Haradinaj la Belgrad.
VIDEO: DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI ALES AL SERBIEI:
CITIȚI ȘI: Criminalul de război care poate bloca extrădarea lui Sebastian Ghiță
Președintele ales al Serbiei, care în prezent este premier până la instalarea oficială, a afirmat că în zilele următoare va trimite o scrisoare tuturor statelor membre ale ONU subliniind raționamentul juridic al Serbiei.
Aflat în Franța de câteva luni Haradinaj a primit între timp cetățenia albaneză, dar Serbia a afirmat că nu ține cont de această decizie.
Controlul judiciar în cazul lui Haradinaj a fost ridicat și el este liber să se întoarcă în țara sa, conform deciziei de joi a instanței franceze.
El a ajuns în Kosovo joi seară și a fost la un miting de susținere la Priștina, în Kosovo.
Haradinaj, 48 de ani, a fost reținut la 4 ianuarie de către poliția franceză, în virtutea unui mandat de arestare emis de autoritățile de la Belgrad, la sosirea sa pe teritoriul Franței, prin aeroportul franco-elvețian Bâle-Mulhouse (est).
Ramush Haradinaj a fost achitat în 2008 și 2012 de Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care l-a judecat pentru crime de război comise în 1998. Serbia a cerut însă extrădarea sa pentru a-l judeca pentru fapte petrecute în 1999.
Kosovo, provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, și-a proclamat în 2008 independența, nerecunoscută nici astăzi de Belgrad. Conflictul armat dintre forțele care au luptat pentru independența Kosovo și armata sârba s-a soldat cu 13.000 de morți între 1998 și 1999.
Demonstrații de protest au avut loc în Serbia joi seară față de decizia justiției franceze.