spot_img
9.6 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăExterneMacron, Le Pen și covorul de trandafiri: ȘI DACĂ JOCURILE NU SUNT...

Macron, Le Pen și covorul de trandafiri: ȘI DACĂ JOCURILE NU SUNT FĂCUTE?

-

Franța este încă neliniștită de posibilitatea ca Marine Le Pen să câștige 11 milioane de alegători între cele două runde și să-l bată astfel pe Emmanuel Macron, scrie EU Observer conform RFI.

„Între Macron și Le Pen, jocurile nu sunt făcute”, notează EU Obs citând cotidianul Le Parisien, care rezumă astfel anxietatea în creștere.

- Advertisement -

Duminică seara, sentimentul predominant a fost de ușurare că Le Pen nu s-a clasat prima și că se va confrunta în finală cu un candidat moderat.

Dar candidatul moderat, total absent luni din mass-media, a fost deja criticat în legătură cu discursul din fața susținătorilor, considerat excesiv de festivist și de subțire în ceea ce privește conținutul politic.

- Advertisement -

De asemenea, Macron a fost criticat pentru cina de după primul tur, dintr-o braserie șic pariziană, alături de aliați politici,  membri ai staff-ului și câțiva suporteri celebri.

Criticii și-au reamintit întrunirea controversată a lui Nicolas Sarkozy, de la restaurantul Fouquet, după ce a fost ales președinte în 2007.

Le Pen și-a ironizat deja adversarul cum că „merge pe un covor de trandafiri și se bucură de toate complimentele presei, într-un fel de unanimitate”. Ea a insistat că este capabilă să-l prindă din urmă în zilele care au mai rămas înainte de turul doi.

Cotidianul de stânga Libération se întreabă la rândul lui dacă Le Pen „poate câștiga 11 milioane de alegători între cele două runde”.

Chiar dacă sondajele au fost corecte pentru prima rundă, predicțiile ar putea fi perturbate de abținerile electoratului, deoarece mulți îl văd pe Macron drept un nou venit, fără sprijin de partid și cu o imagine elitistă.

La rândul său, Huffington Post notează că, dată ca perdantă în al doilea tur de toate sondajele de opinie, candidata Frontului Național pare sortită să retrăiască înfrângerea umilitoare a tatălui ei din 2002. Și totuși …

Reluându-și campania, după un prim tur istoric și totuși dezamăgitor, Marine Le Pen și-a multiplicat  aparițiile în mass-media.

Luni seara, a fost la France 2. Marți, în principalul program politic al TF1. Scopul ei: să-și extindă baza electorală din prima rundă și să profite pe deplin de efectul deconectant al victoriei lui Macron din primul tur și de lipsa de popularitate a acestuia, în unele categorii de alegători.

Candidata Frontul Național a observat că zidul de negare cu care s-a confruntat tatăl ei, în urmă cu cincisprezece ani, nu mai este la fel de puternic. Și acel plafon de sticlă de deasupra Frontului Național pare a se sparge odată cu refuzul, cel puțin până în momentul de față, al taberei Mélenchon de a se alătura lui Macron.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img