spot_img
27.8 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăAnalizeSerbia își pune Armata și Poliția în stare de alertă la granița...

Serbia își pune Armata și Poliția în stare de alertă la granița cu Kosovo

-

Serbia a ridicat nivelul alertei armatei în apropiere de Kosovo, a anunţat duminică Ministerul Apărării, acuzându-şi vecinul de ”provocări”, din cauza unei desfăşurări recente în zonă a unei forţe speciale kosovare de poliţie, o nouă amplificare a tensiunilor între Belgrad şi Priştina, relatează AFP conform news.ro.

- Reclama -

Forţe speciale din cadrul poliţiei kosovare (ROSU) au fost desfăşurate luni, în apropierea a două puncte de trecerea frontierei, în nordul Kosovo, o zonă cu populaţie majoritară de etnie sârbă, care nu recunoaşte autoritatea Guvernului kosovar.

- Advertisement -

Această desfăşurare de trupe, care i-a înfuriat pe sârbi, a avut loc după ce Guvernul kosovar a decis să interzică intrarea pe teritoriul kosovar a vehiculelor cu numere de înmatrculare sârbe – o ”măsură de reciprocitate”, potrivit Priştinei.

Sute de sârbi protrestează de atunci faţă de această decizie şi blochează cu camioane traficul pe drumuri care conduc către cele două posturi de fontieră.

- Advertisement -

”În urma provocărlor unităţilor ROSU, care se află de o săptămână în nordul Kosovo, preşedintele Serbei, Aleksandr Vucici, a dat ordin să se ridice alerta unei părţi a unităţilor armatei sârbe şi poliţiei”, anunţă într-un comunicat Ministerul sârb al Apărării.

Avioane de vânătoare sârbeşti au survolat din nou zona de frontieră, duminică spre prânz, după ce au efectuat mai multe survolări sâmbătă, potrivit unei corespondente AFP la faţa locului.

Ministrul sârb al Apărării Nebojsa Stefanovic a vizitat duminică atât aceste trupe plasate în alertă, în două baze militare – una situată la doar câţiva kilometri de frontieră -, cât şi ”grupuri tactice” desfăşurate ”în direcţia (punctului de) trecere administrativă de la Jarinje”, precizează aceeaşi sursă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img