Ministrul sârb al Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii, Goran Vesić, a declarat astăzi că primul tronson al șoselei de mare viteză „Zâmbetul Voivodinei”, de la Bački Breg la Sombor, va fi finalizat până la sfârșitul anului 2026.
Vesić a adăugat că acest drum, de la Bački Breg la Srpska Crnja, cu o lungime de aproape 186 de kilometri, va schimba complet modul de viață al cetățenilor din nordul Voivodinei și va fi cea mai rapidă legătură pentru cetățenii români care merg în Europa Occidentală.
Vesić a afirmat că inițial acest drum trebuia să meargă la Nakovo, un sat aflat chiar la frontiera dintre Serbia și România, dar că s-a convenit cu românii să construiască partea lor de drum spre Srpska Crnja, astfel că șoseaua va merge la Srpska Crnja, unde va fi construit un mare punct de trecere a frontierei.
El a menționat că „Zâmbetul Voivodinei” va face legătura între Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikinda și Srpska Crnja, astfel că toate aceste comune vor fi în rețeaua șoselelor de mare viteză și autostrăzilor din Serbia.
Vesić a spus că în Voivodina, printre altele, se construiește Coridorul Fruška gora care va fi finalizat în octombrie 2026, adăugând că pe acel coridor la Novi Sad se construiesc două poduri – unul lângă Petrovaradin și altul care va lega Bulevardul Europei și Kamenica.
El a subliniat că Coridorul Fruška gora este foarte important, deoarece va conecta complet Srem și Mačva cu Novi Sad și a reamintit că este în construcție tunelul Iriški venac cu o lungime de 3,5 kilometri, care va fi cel mai lung din Serbia, și care va trece pe sub Fruška Gora, astfel că prin această zonă protejată călătoria cu mașina va fi redusă de la 20 de minute la cinci minute, ceea ce este important pentru protecția mediului.
Ministrul a precizat că până la sfârșitul anului se va deschide circulația pe calea ferată de mare viteză de la Novi Sad la Subotica, precum și că planul este reconstrucția căii ferate din Banat, de la Panciova prin Kikinda și Zrenianin până la Subotica cu o lungime de aproximativ 200 de kilometri.
Printre altele, el a declarat că va fi construit un pod care să facă legătura între Biserica Albă și Braničevo, care, după cum a adăugat el, va face legătura între sudul Banatului și Braničevo.
„Vom face posibil ca românii să vină să viziteze cetatea Ram și întregul district Braničevo, iar astfel va începe dezvoltarea sudului Banatului”, a spus Vesić.