spot_img
20.2 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăDezvaluiriSenatul SUA a votat cu 98% trecerea pe lista neagră a OMV,...

Senatul SUA a votat cu 98% trecerea pe lista neagră a OMV, firma care deține PETROM

-

Senatul Statelor Unite a adoptat joi, aproape în unanimitate, noi sancțiuni împotriva Rusiei, informează Reuters. Proiectul vizează și compania austriacă OMV, care deține PETROM.

Sancțiunile adoptate marți de Camera Reprezentanților din Congresul SUA împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord au întrunit voturile a 98 de senatori americani din cei 100, fiind susținute și de minoritatea democrată.

- Advertisement -

Legea respectivă urmează să fie înaintată președintelui Donald Trump, în vederea promulgării. Șeful Casei Albe are și drept de veto, dar dacă va face uz de acesta, republicanii și democrații asigură în Congres o majoritate suficientă pentru adoptarea legii și în aceste condiții. În Camera Reprezentanților, au fost 419 voturi pentru sancțiuni și doar trei împotrivă.

Compania austriacă OMV, firma mamă a PETROM România, ar fi trecută pe lista neagră a Statelor Unite ale Americii, indică o informație publicată marți seară de cotidianul austriac Die Presse.

- Advertisement -

SUA intenționează să instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei și amenință, de asemenea, corporații europene care fac afaceri cu Moscova, scrie ziarul austriac.

În cazul în care SUA, așa cum a fost planificat, instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei, Bruxelles-ul trebuie „să fie pregătită să răspundă în termen de câteva zile,“ Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost citat într-un memoriu secret afirmând acest lucru, mai scria Die Presse.

Eventuala trecere pe lista neagră a SUA a OMV va afecta și compania PETROM, în care compania austriacă este acționar majoritar.

Proiectul noilor sanctiuni americane impotriva Moscovei conține un paragraf care ameninta controversatul gazoduct Nord Stream 2, in care o parte a finantarii este asigurata de austriecii de la OMV, care controleaza Petrom. 

Potrivit senatorului republican Mike Crapo, proiectul prevede sanctiuni impotriva celor care „investesc sau sprijina constructia de gazoducte pentru exportul energetic rusesc”. Ori, OMV se numara printre finantatorii gazoductului Nord Stream 2.

Germania a reacționat nervos la includerea OMV pe lista sancțiunilor americane.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img