Home Analize Senatorul AUR Sorin Mateescu despre comasarea localelor cu europarlamentarele: Cum este posibil...

Senatorul AUR Sorin Mateescu despre comasarea localelor cu europarlamentarele: Cum este posibil dumneavoastră, care ați sesizat Curtea Constituțională în 2012, să veniți acum și să discutați un subiect neconstituțional

0

Paradoxal, am studiat decizia Curții Constituționale din 2012, decizia nr. 51, în care CCR, la sesizarea, atenție, a deputaților PSD și PNL, constată faptul că legea 305 din 2008, cu modificările ulterioare, este neconstituțională. Mai departe, CCR vine și motivează foarte clar de ce este neconstituțională această prevedere de modificare din 2012 a legii 305/2008. Acum, PNL și PSD vin și ne spun, domnule, dorim să reducem cheltuielile din fondurile publice pentru alegeri pentru a avea un flux de alegeri simplu, suplu, dar care este neconstituțional. Odată ce Curtea Constituțională a stabilit, prin decizie definitivă și obligatorie, practica judiciară, cum spunem noi juriștii, adică s-a creat precedentul. Nu poți tu, care ai sesizat, la momentul respectiv, Curtea Constituțională că este neconstituțional (modificările din 2012 a legii 305/2012), acum să vii să spui, domnule, este legal. Noi am aflat în cadrul zilei de miercuri, în Parlament, faptul că pe ordinea de zi a grupurilor reunite PSD se discută acest punct. Am decis să mergem la ei să ne ofere explicații! Domnule, cum este posibil dumneavoastră, care ați sesizat Curtea Constituțională în 2012, să veniți acum și să discutați un subiect neconstituțional, a afirmat senatorul AUR Sorin Mateescu într-o conferință de presă la Constanța referitor la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Bineînțeles, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, ne-a spus: „Nu se va discuta acest subiect”. Noi, când am intrat în sală, nu erau veniți încă deputații și senatorii PSD și aveau ordinea de zi pe masă. Mai mult decât atât, domnul președinte PSD, Marcel Ciolacu, a declarat anterior discutării acestei teme că nu se va pune problema, că nu există să se comaseze alegerile atât timp cât Curtea Constituțională a stabilit că este neconstituțională acest lucru. Suntem curioși în continuare dacă cele două partide vor insista în acest demers neconstituțional. Cert este că sunt discuții în ambele grupuri parlamentare, PNL și PSD. Noi ne vom opune categoric! Alianța pentru Unirea Românilor și toate ONG-urile au criticat și critică vehement acest demers, în condițiile în care v-am spus. Avem o decizie, decizia 51, care a stabilit fără echivoc, definitiv și obligatoriu că aceastăcomasare este neconstituțională, a mai afirmat Mateescu.

În motivările Curții Constituționale, există un paragraf care amintește și de recomandările Comisiei de la Veneția, care spune că niciodată nu se poate modifica legea electorală privind componenta alegerilor cu cel puțin un an înaintea alegerilor. Noi nici nu mai sunăm în termenul acesta. Ar fi trebuit consilierii să-i sfătuiască pe cei de la PSD să facă aceste demersuri cu un anînainte pentru că așa spune Comisia de la Veneția, a mai precizat el.

Ad

Exit mobile version