spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăSpecialSenatorii acoperă cu praf dosarul #Colectiv/ REFUZĂ COMISIE DE ANCHETĂ

Senatorii acoperă cu praf dosarul #Colectiv/ REFUZĂ COMISIE DE ANCHETĂ

-

Se aşterne praful pe drama de la Colectiv. Timp de trei luni, autorităţile au făcut anchete, au examinat rapoarte şi nu au găsit niciun vinovat concret. Noutatea e că autorităţile nici măcar nu se mai chinuie să facă verificări, informează B1 TV. Marți, comisia de apărare trebuia să înfiinţeze o subcomisie care să analizeze activitatea tuturor autorităţilor implicate în tragedia de la Colectiv. Nu a fost să fie, însă. În comisie nu a fost nici măcar cvorum, dacă lăsăm la o parte că unii membri nu au fost de acord cu această decizie.

- Reclama -

Incendiul cumplit din clubul Colectiv a lăsat în urmă 63 de tineri morţi şi zeci de întrebări fără răspuns. La trei luni de la tragedia care a şocat o ţară întreagă, autorităţile încă îi caută pe vinovaţi. Şirul de verificări şi anchete, ce s-au întins pe săptămâni întregi, nu au putut indica exact cine se face responsabil de incidentul care a cutremurat România.

- Advertisement -

În urmă cu două săptămâni, senatorul ALDE, Dian Popescu venea cu o nouă propunere care să ducă la aflarea adevărului. El cerea preşedintelui Comisiei pentru Apărare din Senat înfiinţarea unei subcomisii care să verifice dacă instituţiile cu atribuţii în domeniu şi-au făcut „datoria” în cazul incendiului din Colectiv. O subcomisie care pare că nu va vedea prea curând lumina zilei.

”Până la urmă a rămas în discuție să nu formăm o subcomisie, ci tot comisia de apărare să analizeze ce s-a întâmplat în cazul Colectiv. Bineînteles că am avut colegi care au plecat și s-a rămas fără cvorum și a rămas ca în tren acest răspuns. Nu putem să stăm cu mâinile în sân. Cel puțin pe mine ca membru al comisiei de apărare mă întreaba lumea în teritoriu. Are impresia că știu ce s-a întâmplat, dar nu știu! Până nu chemăm la audieri STS, 112, ISU, Ministerul de Interne”, a susținut  Dian Popescu.

- Advertisement -

Şi Corpul de Control al premierului verifică modul în care s-a intervenit în noaptea de 30 octombrie. Dacian Cioloş a cerut verificări la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi la spitalele care i-au primit şi tratat pe cei răniţi. Potrivit unor surse guvernamentale, şeful guvernului este nemulţumit de activitatea ISU şi a IGSU, aşa că în scurt timp vor fi luate măsuri de îmbunătăţire a managementului. Acest lucru ar putea duce inclusiv la schimbarea conducerii instituţiilor care au intervenit în noaptea incendiului. Raportul Corpului de Control este aproape finalizat şi vine în paralel cu anchetele demarate deja de DNA şi Parchetul General în cazul Colectiv.

Până acum singurii care au avut de plătit după tragedia din Colectiv au fost pirotehniștii. Reprezentanţii firmei care a montat artificiile în clubul groazei rămân în arest la domiciliu, la decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, sunt puși sub acuzare patronii clubului și inspectorii de la ISU, precum și funcționari ai Primăriei Sectorului 4, printre care și fostul primar Cristian Popescu-Piedone.
În mai puțin de două săptămâni, procurorii Parchetului General vor da publicităţii ce s-a întâmplat cu exactitate pe 30 octombrie, în incendiul devastator. Anchetatorii infirmă categoric ipoteza unei conspirații și cu atât mai mult a unui act criminal.

Între timp, curg cererile de despăgubire în Dosarul Colectiv. Nu mai puţin de 68 de persoane au depus la Tribunalul Militar Bucureşti solicitări pentru a se constitui părţi civile. Ei cer daune morale şi materiale în dosarul în care sunt judecaţi George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsuri de respectare a normelor de prevenire și stingere a incendiilor. Aşadar, la Tribunalul Militar, unde a început deja procesul, sunt ceruţi 1,5 milioane de euro pentru fiecare victimă!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img