Home Dezvaluiri SEMNALELE DE ALARMĂ ALE LUI EDUARD HELVIG: Șeful SRI vrea o dezbatere...

SEMNALELE DE ALARMĂ ALE LUI EDUARD HELVIG: Șeful SRI vrea o dezbatere despre raporturile inter-instituţionale care îşi pun amprenta asupra relaţiei dintre libertate şi putere

0

Directorul SRI, Eduard Hellvig, scrie, într-un editorial pentru „Revista Intelligence” a SRI, despre ameninţările cu care se confruntă lumea contemporană şi subliniază faptul că în România anului 2017 trebuie să fie purtată o discuţie „responsabilă şi onestă despre raporturile inter-instituţionale care îşi pun amprenta decisivă asupra specificului relaţiei dintre libertate şi putere, scrie Adevărul.

Articolul șefului SRI a fost interpretat ca un nou atac la binomul SRI-DNA.

n editorialul „Parteneriat în serviciul cetăţenilor“, publicat în „Revista Intelligence“, directorul Serviciului Român de Informaţii punctează faptul că la 10 ani de la intrarea în UE România se confruntă cu „ameninţări noi, de o complexitate şi o gravitate fără precedent în perioada post-comunistă“.

„În tot acest timp, instituţii fundamentale se confruntă cu grave crize de încredere, care pot afecta însăşi substanţa democraţiei. Constatăm în ultimii ani o tendinţă pe care o resimţim cu îngrijorare crescândă: implozia încrederii, la scară mondială. Nu e vorba doar de o prăbuşire a încrederii cetăţenilor în puterile publice, ci şi în mass-media, în organizaţiile non-guvernamentale şi în mediul de afaceri. Imaginea liderilor s-a degradat până la un minim istoric. În special instituţiile statelor sunt afectate de această criză de încredere, care a fost declanşată de recesiunea economică şi e amplificată de globalizare şi de revoluţia tehnologică“, scrie Hellvig, care atrage atenţia asupra pericolului mişcărilor şi partidelor populiste.

De asemenea, şeful SRI pledează pentru o cât mai bună colaborare inter-instituţională. „În ce priveşte Serviciul pe care îl conduc, acesta are ca misiune fundamentală «protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept». Este o misiune care nu poate fi îndeplinită în mod izolat de celelalte instituţii sau făcând abstracţie de contextul intern şi extern. Dimpotrivă, consider că această misiune se realizează în colaborare cu celelalte instituţii şi trebuie să se sprijine pe o viziune inspirată din fundamentele democraţiei, mai arată Hellvig.

Ad

Exit mobile version