spot_img
-1.5 C
București
marți, februarie 7, 2023
AcasăArmataȘeful serviciilor secrete sârbe amenință după scandalul SRI: CHEIA GHIȚĂ

Șeful serviciilor secrete sârbe amenință după scandalul SRI: CHEIA GHIȚĂ

-

Ministrul de Interne al Serbiei și șeful comunității de informații de la Belgrad, Nebojsa Stefanovic,  a reacționat miercuri afirmând că serviciile secrete străine și-au intensificat activitățile care vizează Serbia.

- Reclama -

Reacția lui Stefanovic a survenit la câteva ore după ce SRI a afirmat că a interzis accesul pe teritoriul României a unui cetățean sârb, Bratislav Zivkovic, dar care are și cetățenie rusă.

Reacția lui Nebojsa Stefanovic, omul forte de la Belgrad, presărată cu multe amenințări este relatată de postul de radio B92 

Nebojsa Stefanovic este un apropiat al lui Sebastian Ghiță, care se află de aproape un an la Belgrad. 

„Se încearcă să se influențeze interesele Serbiei și să se reducă influența acesteia, mai ales în țările din regiunea în care trăiesc compatrioții noștri”, a declarat Stefanovic cotidianului sârb Vecernje Novosti.

Stefanovic a spus că „există informații” care arată că aceste activități vor deveni mai intense.

Acesta este un apropiat al președintelui sârb, Aleksandar Vucic,

Nebojsa Stefanovic a devenit acum o săptămănă coordonator al serviciilor de securitate sârbe. 

Vorbind după prima sesiune a Biroului pentru coordonarea serviciilor de securitate pe care a prezidat-o în calitate de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională, Stefanovic a spus că președintele republicii și guvernul „conduc o politică a unei Serbii independente” care „deranjează mulți”. 

„Nici o putere majoră nu ne dorește să rămânem dincolo de influența lor, chiar și țările din regiune doresc să influențeze procesul în Serbia, economia noastră, securitatea, aceasta este dorința lor legitimă, iar noi, pe de altă parte, și noi facem asta, a spus Stefanovic.

Nebojsa Stefanovic nu s-a referit direct la România, dar observatorii au interpretat reacția sa ca un răspuns. 

„Oricine crede că poate folosi o activitate de informații mai ofensivă pentru a ne submina stabilitatea și securitatea, să se gândească mai bine de două ori înainte de a întreprinde astfel de activități – Serbia va ști cum să răspundă tuturor provocărilor de securitate”, a spus el.

Nebojsa Stefanovic în calitate de ministru de interne a coordonat arestarea lui Sebastian Ghiță la Belgrad în urma căreia omul de afaceri a rămas în Serbia, anunța recent FLUX 24.

Firmele lui Ghiță au contracte cu Ministerul de interne condus de Stefanovic. 

Ministerul de Interne din Serbia, Poliţia de Frontieră sârbă şi Comisia de Valori Mobiliare din Serbia figurează în portofoliul de clienţi al grupului Teamnet, compania având birouri în România, Serbia, Belgia, Republica Moldova, Elveţia, Turcia şi Croaţia, potrivit site-ului Teamnet.ro.

 

Cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic, care este suspectat de SRI de spionaj, afirmă că serviciile de informații nu au niciun fel de dovezi cu privire la așa-numita „activitate de colectare de informații”. Potrivit lui, autoritățile române doar „s-au speriat de prezența lui în România”, transmite Sputnik.

„Nu există niciun fel de dovezi. De altfel, aș fi ajuns la închisoare. Totuși, sunt la libertate. Ei pur și simplu s-au speriat de prezența mea în România”, a declarat Zivkovic, în exclusivitate pentru Sputnik Moldova-România.

Acesta a confirmat că a fost oprit la ieșirea din România, fiindu-i înmânat un act prin care i se impune o interdicție de intrare pentru 15 ani pe teritoriul țării.

„M-am întâlnit cu niște amici. În ultima mea vizită m-am aflat pe teritoriul României doar trei ore. Am fost așteptat la frontieră, unde mi-au și înmânat documentele în care sunt declarat persoană indezirabilă”, a declarat Zivkovic.

Acesta neagă toate acuzațiile aduse de SRI, afirmând că toate declarațiile în acest sens reprezintă un fals.

Reamintim că Serviciul Român de Informații a anunțat în cadrul unui briefing că a data de 14 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a cetățeanului sârb  Zivkovic Bratislav.

Evaluarea SRI arată că prezenţa lui Zivkovic Bratislav pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil.

Reprezentantul SRI a subliniat că „cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate”.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img