Șeful popularilor europeni îl apară pe Viktor Orban și atacă România

0
104

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat miercuri că o eventuală excludere din PPE a partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban nu va fi uşor de realizat şi că va încerca în continuare să discute cu acesta din urmă, Daul criticând totodată că în chestiunea statului de drept se vorbeşte numai despre Orban, nu şi despre socialiştii din ţări precum Malta, Slovacia sau România, informează EFE și Agerpres.

‘Despre Viktor Orban vorbim mereu şi vom vorbi astăzi din nou cu el. Nu este uşor. O ştim cu toţii’, a răspuns Joseph Daul la Salzburg, la sosirea la reuniunea PPE de dinaintea summitului european informal.

El a reacţionat astfel după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă la această întâlnire a popularilor europeni va fi discutată şi eventuala excludere a Fidesz din PPE, după ce Parlamentul European a cerut Comisiei Europene cu o săptămână în urmă să iniţieze procedura articolului 7 din Tratatul UE, estimând că în Ungaria există un risc de încălcare ‘gravă şi persistentă’ a valorilor UE, inclusiv a statului de drept.

‘Mereu am spus că presa nu mă poate obliga să-l exclud pe Viktor Orban. Avem democraţie în partidul nostru (PPE), avem stat de drept, libertate şi reguli’, a completat Daul răspunsul dat.