spot_img
3.3 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAnalizeȘeful Poliției din capitala enclavelor sârbe din Kosovo demis pentru "apel la...

Șeful Poliției din capitala enclavelor sârbe din Kosovo demis pentru „apel la rezistenţă”

-

Plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia și folosite în continuare de sârbii care locuiesc în Kosovo, provoacă noi tensiuni în regiunea Mitrovița de Nord. Guvernul de la Priștina a decis să emită avertismente celor care nu își pun pe mașini numere kosovare și, în caz de neconformare în timp de trei săptămâni, va aplica amenzi de 150 de euro. Șeful poliției din Mitrovița de Nord a refuzat să se conformeze ordinelor de la Priștina și a fost demis., transmite RFI.

- Reclama -

După cum se menţionează în comunicatul Inspectoratului de Poliţie, Đurić este suspectat de comiterea faptelor penale de ,,sabotaj” şi ,,apel la rezistenţă”.

„Directorul interimar al Poliției din Kosovo, Fehmi Hoti, a decis să-l suspende pe șeful poliției din Mitrovița de Nord,” din cauza refuzului acestuia de a emite avertismente șoferilor care nu și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia, cu numere kosovare, relatează publicația koha.net.

După sfârșitul războiului din Kosovo din 1999, orașul Mitrovița a fost divizat între albanezi – în sud și sârbi în nord. Nordul municipiului servește drept capitală a enclavelor sârbe din nordul Kosovo.

Poliția din Kosovo precizează într-un comunicat că l-a spuspendat pe șeful poliției din Mitrovița pe 03.11.2022, „pentru neimplementarea autorizațiilor legale și implementarea decizii oficiale.”

„Poliția Kosovo își va continua angajamentele în implementarea sarcinilor și autorizațiilor legale, fiind profesionistă în slujba țării și a tuturor cetățenilor, fără deosebire, prin urmare nu va tolera implicarea vreunui angajat în activități sau acțiuni care contravin prevederilor legale și instrucțiunilor administrative.”

Plăcuțele de înmatriculare au tensionat din nou situația în zonă, autoritățile de la Pristina cerând ca plăcuțele să fie înlocuite până pe 3 noiembrie. Șoferii primesc acum doar avertismente, dar dacă nu se conformează în termen de 3 săptămâni, vor primi o amendă de 150 de euro, potrivit BBC. Diplomații europeni și americani ceruseră ca această reglementare să fie pusă în aplicare peste 10 luni.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img