Șeful miniștrilor de Finanțe din zona euro: Grecia are nevoie de noi împrumuturi

0
292

Decizia premierului elen Alexis Tsipras de a modifica componența echipei de negociatori cu Eurogrupul nu va fi suficientă pentru rezolvarea impasului dintre Grecia și creditorii săi iar Atena va avea nevoie de noi împrumuturi pentru a nu intra în faliment, a avertizat marți șeful miniștrilor de Finanțe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters, relatează Agerpres.

‘Guvernul elen a pariat că dacă va negocia cu noi, BCE își va relaxa reglementările și va da drumul la bani. Dar nu va exista un acces facil la fondurile BCE până când nu se va ajunge la un acord solid cu Eurogrupul’, a afirmat Jeroen Dijsselbloem într-un interviu acordat postului de televiziune RTL Nieuws.

Oficialul a adăugat: ‘Fără noi împrumuturi, Grecia nu se va descurca, aceasta este realitatea’.

Jeroen Dijsselbloem susține că în ultimele două luni s-au înregistrat progrese reduse în negocierile cu Atena și nu crede că ar fi o idee bună un referendum în Grecia pe tema acordului cu creditorii. Premierul elen Alexis Tsipras a avertizat luni că, dacă finanțatorii vor împinge Guvernul spre un acord în contradicție cu promisiunile sale electorale, chestiunea va fi tranșată prin referendum.

„Dacă mă voi găsi în fața unui acord dincolo de limitele mandatului meu, nu voi avea altă opțiune, iar poporul va decide”, a mai afirmat Alexis Tsipras, arătându-se „convins că, totuși, nu se va ajunge la asta”.

‘Ar costa bani, ar crea incertitudini politice majore și nu cred că există timpul necesar pentru referendum. De asemenea, nu cred că grecii au timp pentru așa ceva’, a explicat Dijsselbloem.

Luni, Grecia a modificat componența echipei de negociatori cu Eurogrupul, o decizie care ar putea reduce influența ministrului grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, considerat ca fiind unul dintre cei care au încetinit negocierile cu creditorii internaționali.