EXPLOZIV: REABILITAREA TEATRULUI NAȚIONAL A COSTAT CÂT UN CARTIER CU 3000 DE APARTAMENTE NOI

0
643

Măi băieţi, pe ce aţi cheltuit voi 70 mil. euro la Teatrul Naţional? Ia săriţi voi cu raportul ca să ştim şi noi cum ajunge să coste reabilitarea unei singure clădiri cât un cartier cu 3.000 de apartamente noi!, este titlul editorialului de marți din Ziarul Financiar semnat de Iulian Anghel.

Sunt de acum 10 zile de la redeschiderea completă a Teatrului Naţional din Bucureşti – o investiţie pentru care Ministerul Culturii a prevăzut în bugetul multianual 333 de milioane de lei (75 de milioane de euro) – şi nimănui nu-i trece prin cap să prezinte un raport, măcar general dacă nu de detaliu, despre felul în care au fost cheltuiţi banii. Sunt şase luni de când premierul Victor Ponta, pe atunci candidat prezidenţial, a inaugurat electoral teatrul neterminat, lăudându-se cu câte eforturi face el pentru cultură.Peste două zile se fac două săptămâni de când preşedintele Klaus Iohannis a vizitat singur clădirea, de acum renovată, şi s-a arătat în extaz: „O bijuterie pentru România”!Iar sâmbătă se fac tot două săptămâni de când notabilităţile României contemporane – de la actori şi scriitori până la jucători de tenis, fotbalişti şi fripturişti – au fost invitate la festivitatea de redeschidere oficială, scrie Anghel.

Cu 75 de milioane de euro, la preţul de azi al pieţei, se poate construi un ansamblu rezidenţial cu cel puţin 2.800 de apartamente a câte 50 de metri pătraţi fiecare (calcul ce exclude costul terenului). Ministerul Culturii a cheluit 75 de milioane de euro pe o singură clădire, nici măcar ridicată de la zero, şi nu există nicăieri o simplă dare de seamă asupra modului în care s-au cheltuit aceşti bani, mai scrie editorialistul de la ZF.