spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateȘeful Liniei Maghiare de la Babeș-Bolyai laudă noua lege a învățământului superior:...

Șeful Liniei Maghiare de la Babeș-Bolyai laudă noua lege a învățământului superior: Lărgeşte domeniul de aplicare a drepturilor privind limba maternă la toate nivelurile, de la învăţământul de bază, până la cel de abilitare, şi permite dezvoltarea şi funcţionarea învăţământului superior în limba maghiară

-

Noua Lege a învăţământului superior din România stabilizează şi lărgeşte domeniul de aplicare a drepturilor privind limba maternă la toate nivelurile, de la învăţământul de bază, până la cel de abilitare, şi permite dezvoltarea şi funcţionarea învăţământului superior în limba maghiară, potrivit evaluării lui Bálint Markó, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi şef al Liniei maghiare.

- Reclama -

Potrivit unui articol publicat în ediţia de joi a cotidianului clujean „Szabadság”, Bálint Markó şi noul prorector, Levente Szász, au prezentat conducerii Liniei maghiare obiectivele pentru următoarea perioadă.

- Advertisement -

Conducerea Liniei maghiare a fost preluată de profesorul de biologie, de la Anna Soós care, la alegerile universitare de la începutul acestui an, nu a mai candidat pentru un nou mandat. Pe lângă sarcinile sale didactice, Anna Soós va fi consilier onorific pe probleme educaţionale al rectorului reales, Daniel David. Lóránd Silye, profesor asociat de geologie, a fost ales vicepreşedinte al Senatului UBB din partea Liniei maghiare.

Bálint Markó a declarat că, în opinia sa, actuala Lege a învăţământului superior este mai bună decât pasajele din vechea Lege a educaţiei care stabilizează învăţământul superior în limba maghiară de la licenţă, până la abilitare.

- Advertisement -

Unul dintre avantajele sale este că extinde formarea duală în învăţământul superior. Se aşteaptă ca pregătirea duală să înceapă în toamna anului 2025. UBB are în plan trei campusuri duale la Cluj-Napoca, Reşiţa şi Sfântu Gheorghe. Acesta din urmă ar urma să deservească pregătirea în limba maghiară, iar în oraşul secuiesc va fi lansat „un spectru frumos de cursuri duale”, urmând ca parametrii de funcţionare să fie stabiliţi ulterior, a mai explicat Bálint Markó.

Levente Szász, economist şi prorector, responsabil cu asigurarea calităţii şi relaţia cu mediul de afaceri, a declarat că trebuie consolidată „imaginea şi realitatea că UBB este poarta de intrare în lumea largă a Transilvaniei şi a maghiarilor din Transilvania”. Acesta a explicat că prin UBB tinerii maghiari din Transilvania pot ajunge la universităţi de renume din Europa şi America, la care de altfel nu ar avea acces.

Acesta a anunţat că UBB va lansa în toamnă un masterat în limba engleză, în domeniul economiei sănătăţii, în colaborare cu Universitatea din Carolina de Nord. Cursul, care va fi o premieră pentru România, este lansat ca răspuns la solicitarea din partea sectorului sanitar, care doreşte profesionişti cu experienţă atât în economie, cât şi în sănătate.

Bálint Markó a vorbit şi despre investiţii. Acesta a menţionat Centrul de testare a calităţii aerului Actris din Cluj-Napoca şi Centrul BrainQ, care va utiliza echipamente de imagistică prin rezonanţă magnetică pentru cercetări în domeniul studierii creierului, a neurologiei şi psihologiei clinice.

Potrivit cotidianului „Szabadság”, coordonatorii Liniei maghiare au declarat că unul dintre obiectivele lor este să facă cunoscută UBB la nivel internaţional şi să menţină legături strânse cu comunitatea de afaceri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img