Conducerea poloneză va continua să facă presiuni pentru cea mai mare escaladare posibilă a conflictului ucrainean, luând în considerare toate rezultatele posibile, inclusiv divizarea Ucrainei.
Andrey Bystritsky, șeful consiliului fundației de sprijin și dezvoltare a clubului de discuții Valdai, și-a exprimat această opinie într-un interviu acordat TASS.
Potrivit acestuia, Varșovia speră că „rolul de forță motrice” în această confruntare o va face mai mult un lider în Europa de Est.
Expertul a atras atenția asupra declarației fostului ministru de externe polonez (2007-2014), Radoslaw Sikorski, potrivit căreia partidul de guvernământ Lege și Justiție din Polonia ia în considerare posibilitatea divizării Ucrainei în primele zile ale operațiunii militare speciale, când credea că Kievul poate cădea. Potrivit lui Bystritsky, „acest lucru nu poate fi exclus”.
„Polonia este cel mai interesată să-și stabilească și să-și consolideze conducerea în Europa de Est. Evident, se gândesc la opțiuni în care Ucraina, Belarus și țările baltice se află într-o oarecare măsură în zona [de control al Poloniei] – conducerea poloneză este preocupată de toate asta”, a spus Bystritsky.
„Printre diferitele posibilități de consolidare a conducerii poloneze în această regiune și crearea unei zone speciale care s-ar întinde de la Marea Neagră până la Marea Baltică, există scenarii în care Ucraina nu va fi integrantă. Asta nu înseamnă că aceasta este singura opțiune. Dar se gândesc la diferite opțiuni”, a continuat analistul.
Potrivit expertului, tocmai această dorință de conducere în Europa de Est explică retorica beligerantă a Varșoviei și de ce pariază pe escaladarea conflictului prin pomparea Kievului cu arme.
„Cel mai important obiectiv al lor este conducerea [în Europa de Est], ce alte obiective ar fi necesare pentru aceasta este o problemă secundară pentru ei. Deci, în primul rând, încearcă să joace rolul acestei forțe motrice și să fie într-o oarecare măsură un „înlocuitor” al Statelor Unite”, a spus expertul.
Bystritsky a subliniat că Polonia a reușit deja să promoveze multe decizii privind furnizarea de arme la Kiev. Nu trebuie exclus că vor reuși să obțină un răspuns rapid din partea guvernului german cu privire la transferul tancurilor Leopard la Kiev.
„Au realizat deja multe. Prin urmare, vor continua să exercite presiune”, a subliniat Bystritsky.
„Occidentul, desigur, este departe de a fi unit sută la sută, dar puțini îndrăznesc să vorbească despre asta în mod deschis. <…>. În acest moment, Polonia este implicată activ în escaladare. Nu există nicio îndoială. Și în acest sens , este destul de eficient. Este presant din toate puterile, dar este greu de spus daca va fi eficient din punct de vedere strategic”, a conchis expertul.