Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale (Revenue Administration Modernization Project – RAMP), încheiat în 2013, cu fonduri de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială, există doar pe hârtie, iar între anii 2015 şi 2016 a stat pe loc, a declarat, la RFI, preşedintele ANAF, Bogdan Stan.
În anul 2013, a fost demarat un program de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un acord încheiat cu Banca Mondială, programul urmând a se finaliza în 2018. Complexitatea acestui program a fost invocată, de-a lungul ultimilor ani, ca argument pentru sincopele înregistrate de ANAF. Acum, preşedintele instituţiei spune că de fapt programul a stagnat timp de doi ani înaintea mandatului său – 2015 şi 2016 – şi că are „decalaje majore”.
„De când am preluat această funcţie, la începutul acestui an, am constatat că modernizarea informatică a ANAF era doar pe hârtie şi, practic, din 2015 până acum nu s-a mai întâmplat nimic concret”, a declarat Bogdan Stan,într-o emisiune la RFI.
Solicitat să ofere mai multe detalii, preşedintele ANAF a spus: „Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale (Revenue Administration Modernization Project – RAMP), încheiat în anul 2013, prin care România urma să acceseze fonduri rambursabile în valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea administrării fiscale, există doar pe hârtie. Între anii 2015 şi 2016, RAMP a stat pe loc. Există decalaje majore faţă de calendarul iniţial care prevedea ca în anul 2018 RAMP să fie finalizat, decalaje generate de procesul dificil de evaluare a ofertelor tehnice primite din partea celor şase ofertanţi, noul termen de implementare fiind 1 ianuarie 2021”.