Vârful epidemiei în România va fi în luna mai și ne putem aștepta ca acest val să dureze până în luna iulie, este de părere Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică, șeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babes Bolyai Cluj.
OPINIILE LUI CHERECHEȘ LA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:
”Estimarea mea este că va dura până în luna iulie. Centrul de Inovație în Sănătate din București a făcut o modelare a epidemiei după un model care a fost publicat în revista Lancet prin care cel mai optimist scenariu este cu vârful în luna mai, ceea ce ar însemna că întinderea cozii ar undeva până prin iulie. Ce o să remarcați este că nu auziți din partea autorităților nicio formulare extrem de categorică vizavi de când e vârful epidemiei. Motivul este că noi nu testăm suficient și ”zburăm în orb”. Nu știm exact câte cazuri reale există, nici măcar câte decese reale avem, ca urmare a infecției cu coronavirus, pentru că, așa cum ați văzut, aproape jumătate din decese au fost teste post-mortem și există un număr mare de decese care nu sunt testate deloc. Deci noi nu știm în momentul acesta câte cazuri avem în mod real. Cei care fac proiecții se bazează strict pe datele furnizate de către guvern și care sunt extrem de limitate, nu reflectă realitatea”, a spus profesorul Răzvan Cherecheș.
Cu privire la reacția autorităților din România, profesorul clujean spune că măsurile luate sunt bune, dar putea fi aplicate mai repede.
”Am luat măsurile de izolare înaintea Italiei și a Spaniei și chiar a Statelor Unite și asta e bine. Din punctul de vedere al specialiștilor în sănătate publică, am luat aceste măsuri târziu. Noi din 22 ianuarie fusesem anunțați că vine epidemia de coronavirus, dar guvernului nostru i-a luat până la mijlocul lunii martie să ia deciziile potrivite. Chiar dacă le-a luat din timp, nu le-a luat suficient de din timp. La noi nu a fost un om de știință ignorat, a fost Organizația Mondială a Sănătății și experți din toată lumea care au avertizat. La noi, politicienii au avut alte priorități. La noi au fost alegerile și cine va fi prim ministru, în loc să fie o prioritate sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, aspectul pozitiv este că la Ministerul Administrației și Internelor îl avem pe Raed Arafat, care a luat măsurile din timp și datorită lui suntem în situația care este relativ ok în care suntem acum și nu suntem într-o situație dramatică cume în Spania și Italia”, a spus prof. univ. dr. Răzvan Cherecheș.
În ceea ce privește apropiatele sărbători pascale, profesorul clujean spune că oamenii ar trebui să stea acasă și a comparat dorința celor de a încălca regula distanțării sociale cu cei care circulă în mașină fără centură de siguranță: dacă se lovesc de un stâlp, vor muri.
”Oamenii se vor aduna, vor lua amendă etc. Există oameni în România care refuză să își pună centura de siguranță, în ciuda tuturor dovezilor. Când sunt prinși, iau amendă: e așa de simplu. Sau, dacă se lovesc de un stâlp, mor”, a mai spus profesorul clujean de sănătate publică.
Cât despre românii din diaspora care vor să vină de Paște acasă, Răzvan Cherecheș spune că pot veni liniștiți, dar vor sta două săptămâni în carantină, unde își vor face sărbătorile alături de ceilalți care sunt în carantină împreună cu ei.
Cât despre relaxarea măsurilor de distanțare socială, din motive economice, profesorul clujean spune că România nu se află în situația Germaniei, unde populația este testată pe scară largă, iar cazurile noi sunt depistate rapid și izolate.
”Germania își permite să relaxeze măsurile. Oricum, toată lumea care va relaxa avea o creștere a numărului de cazuri, din nou, moment în care va înăspri din nou măsurile. Aici e vorba de managementul epidemiei, cât de mult relaxezi, astfel încât sistemul tău de sănătate să nu fie copleșit”, a mai spus Răzvan Cherecheș.