Marşul Bucharest Pride de anul acesta este despre familii şi va fi „mai politic ca oricând”, a afirmat, vineri, preşedintele ACCEPT, Florin Buhuceanu.
El a participat la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, înainte de Bucharest Pride – marşul care susţine comunitatea LGBTQI+ şi drepturile acesteia şi care va avea loc sâmbătă.
„Marşul de anul acesta este despre familii, despre cei pe care îi iubim, despre cei cu care trăim (…) Lucrurile profund personale sunt politice în multe moduri, iar (marşul – n.r.) de mâine va fi mai politic ca oricând, în contextul actual. Pride este important pentru mamele noastre, pentru taţii noştri, pentru unchii, pentru fraţii şi surorile noastre şi este important pentru copiii, pentru nepoţii noştri şi pentru familiile dumneavoastră”, a arătat el.
Acesta a spus că scopul este crearea unei societăţi mai incluzive, „în care persoanele LGBTQI să nu trebuiască să părăsească ţara aceasta pentru a avea o viaţă mai bună”.
„Aceasta este situaţia actuală pentru mulţi tineri, azi, pentru că ştiu că acasă le lipseşte recunoaşterea socială, protecţia legală”, a completat el.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a afirmat că atunci când a vorbit despre drepturile comunităţii, persoane oficiale care îl susţin pe premier sau pe preşedintele Senatului i-au răspuns cu reticenţă, deoarece „2024 este an electoral”, dar nu a auzit acest argument de la „câţiva miniştri”.
„Ce vreau să spun este că bineînţeles că (2024 – n.r.) este an electoral, aşadar care parte a partidului dumneavoastră nu vrea să arate că sunteţi un partid cu valori europene, un partid european mainstream? Vorbim de o societate democratică, în care drepturile omului nu sunt drepturile pe care majoritatea vrea să le acorde minorităţilor. Vorbim de o ţară membră a Consiliul Drepturilor Omului al ONU, în care drepturile omului sunt drepturile tuturor. Cine nu ar vrea să promoveze asta într-un an electoral?”, a spus el.
Mai mult, a apreciat că o asemenea atitudine ar ajuta la aderarea României la OCDE, „într-un an electoral, arătând efectiv că susţine valorile comunităţii OCDE”.
„De fiecare dată când auzim, când auziţi dumneavoastră ‘Nu putem face asta într-un an electoral’, cred (şi mă uit la colegii mei ambasadori) că trebuie să spunem: ‘Deci vreţi să lăsaţi discuţia aceasta pentru AUR? Nu vreţi să spuneţi electoratului de ce dumneavoastră sunteţi diferiţi, ce apăraţi pentru progresul pe care vreţi să îl vedeţi în România?'”, a mai spus Andrew Noble.
În ceea ce priveşte drepturile comunităţii LGBTQI+ în România, diplomatul a spus că „merită să luăm în seamă chiar şi micile progrese, pentru că au existat mulţi ani în care nu erau nici acestea”.
„Cred că unul din paşii înainte de anul acesta – şi nu e legat de comunitatea LGBTQI+ – este faptul că Parlamentul român a votat o lege privind vârsta minimă pentru consimţământul pentru raporturile sexuale. Cred că acesta este un pas foarte important către modernizarea la nivel de principii ale societăţii române. Vorbind cu oamenii care au susţinut acest demers, (am înţeles – n.r.) că a fost nevoie de mult curaj la nivel politic să facă asta”, a arătat el.