de Adriana Stoicescu, judecător, președintele Tribunalului Timiș, preluare facebook
Nimic nu ii este mai drag romanului decat minciuna. Ca e una gogonata sau un adevar spus pe jumatate, nu conteaza.Sa iasa cum vrem noi, in rest…potopul.
Au facut valuri concluziile avocatului general CJUE, in cauzele ce privesc, printre altele, infiintarea sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.Ne spune avocatul general ca „dreptul uniunii se opune infiintarii unei sectii de parchet cu competenta exclusiva pentru magistrati daca infiintarea nu este justificata de motive reale si suficient de importante si daca nu este insotita de garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si compunerii sale”.
Partizanii desfiintarii sectiei au jubilat instantaneu, transmitand ca infiintarea sectiei incalca dreptul european.Aceasta este o minciuna.
Ne aflam in fata unei opinii, nu a unei decizii a Curtii, cu valoare interpretativa.In al doilea rand, acelasi avocat arata ca „Romania are dreptul de a-si concepe dupa cum considera de cuviinta institutiile si procedurile nationale.”
Este greu de explicat unor sisteme de drept cum sunt cele occidentale ca, intr-o tara membra UE, un deziderat firesc, asa cum ar fi trebuit sa fie ofensiva anticoruptie, s-a metamorfozat intr-atat incat a deviat de la scopul sau si a fost manipulata in interesul altora, pana a devenit politica de stat.
Este greu sa explici unor judecatori europeni ca ai avut mii de judecatori interceptati pe mandate de siguranta nationala, pentru ca au existat denunturi ale unor inculpati, dornici sa isi usureze situatia sau doar iubitori de razbunare.
Este greu sa explici cum s-au simtit colegii anchetati, suspendati ani de zile, traind de pe o zi pe alta, transformati peste noapte in dusmani ai poporului pentru ca, mai apoi, sa li se spuna ca au fost victime colaterale.
Desigur ca vor putea spune ca numarul judecatorilor cercetati este mic si nu justifica infiintarea unei sectii.
Dar nu acesta trebuie sa fie criteriul, ci unul atat de drag Europei, dreptul la o instanta impartiala: cat de impartial poti fi, tu, jude in penal, cand procurorul tau de caz, din dosarul de azi, maine poate fi acuzatorul tau.
Vorbind despre garantiile de independenta, trebuie sa stiti ca procurorii nu sunt independenti decat in dispunerea solutiilor. Potrivit legii 303/2004, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului iererhic, SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTITIEI.In acelasi timp, judecatorii sunt independenti si SE SUPUN NUMAI LEGII.
Judecatorii trebuie sa ia decizii fara niciun fel de restrictii, influente, presiuni si amenintari, din partea oricarei autoritati, inclusiv autoritati judiciare.Procurorii sefi DNA, DIICOT, procurorul general sunt numiti de presedintele Romaniei, LA PROPUNEREA MINISTRULUI JUSTITIEI. Singurul procuror sef sectie numit de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, deci FARA nicio implicare politica, este cel al SIIJ.
Acum, stau si eu si intreb, ca un amarat de judecator de tribunal ce sunt. Despre ce vorbim noi? Cand ai o sectie speciala, condusa de un procuror nenumit politic, ai o problema, dar cand timp de 20 de ani ai avut magistrati, judecatori si procurori deopotriva, cercetati de o sectie condusa de un sef numit eminamente politic, a fost totul in regula. Eu zic asa: daca vreti o justitie independenta, luati-va mainile de pe SIIJ.Cred ca doare faptul ca ies la iveala toate mizeriile ascunse sub pres.Cred ca doare ca vedem fata hada a unora dintre noi. ca readucerea SRI in dosare pare a fi singura cale de a ne corija pe noi, astia prea independenti, cei care am pierdut „calea cea buna”. Veti scapa curand de noi, nu am nicio indoiala…Veti avea justitia voastra…Dar va rog!Nu mai mintiti!