Procurorul şef al DNA, Laura Kovesi, a declarat marţi, în cadrul şedinţei CSM, că nu există nicio condamnare la CEDO în dosare instrumentate de DNA după anul 2013 şi nu i se poate imputa acest motiv în propunerea MJ de revocare din funcţie.
Detaliile sunt șocante.
Cu unanimitate, Curtea a constatat încălcarea art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (n.r. – Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante). Instanţa europeană i-a acordat Emei Pendiuc daune morale de 600 de euro, sumă ce va trebui achitată de statul român în termen de trei luni de la data deciziei.
Din comunicarea CEDO: ” În 29 septembrie 2014 reclamanta a fost chemată la Direcția Națională Anticorupție („DNA”) pentru a fi audiată în calitate de martor în ceea ce privește urmărirea penală începută împotriva tatălui ei inter alia pentru abuz în serviciu și luare de mită. Tatal ei a fost primar în Pitești și membru al celui mai mare partid politic care formează actualul Guvern român. Ședința de audiere a fost programată pentru 31 octombrie 2014 ” http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-171099
Emanuela Elena PENDIUC împotriva României
introdusă în 3 aprilie 2015 și comunicată în 1 septembrie 2015
1. Situația de fapt (precum este redată de către reclamantă, rezumată de Curte și tradusă de noi):
Reclamanta, doamna Emanuela Elena Pendiuc, cetățean român, s-a născut în 1981 și locuiește în Pitești.
În 4 septembrie 2014 reclamantei i s-a prescris un medicament pentru a evita un avort spontan și i s-a recomandat să ia medicamentul de două ori pe zi.
În 29 septembrie 2014 reclamanta a fost chemată la Direcția Națională Anticorupție („DNA”) pentru a fi audiată în calitate de martor în ceea ce privește urmărirea penală începută împotriva tatălui ei inter aliapentru abuz în serviciu și luare de mită. Tatal ei a fost primar în Pitești și membru al celui mai mare partid politic care formează actualul Guvern român. Ședința de audiere a fost programată pentru 31 octombrie 2014.
În 31 octombrie 2014, deoarece avea anumite complicații în ceea ce privește sarcina, reclamanta a mers la spital pentru investigații medicale care au confirmat apariția complicațiilor și i s-a recomandat să continue tratamentul prescris și să se odihnească. La întoarcerea de la spital doi polițiști i-au arătat un mandat de aducere și au condus-o la sediul DNA. În timpul interogării, reclamanta i-a informat pe cei doi procurori care investigau cazul cu privire atât la starea ei medicală proastă, cât și cu privire la tratamentul obligatoriu și efectele sale adverse care includeau amețeli și senzații de leșin.
Odată ajunsă la sediul DNA, procurorul care investiga cazul a lăsat-o să aștepte în hol timp de opt ore. In tot acest timp, reclamanta a fost forțată să stea în picioare și nu a avut acces la mâncare sau apă. I s-a luat declarația după opt ore, în prezența reprezentantului legal desemnat.
La aceeași dată la ora 18:00, procurorii care se ocupau de caz au informat reclamanta, în prezența reprezentanților ei legali desemnați, că s-a început urmărirea penală împotriva ei pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
La aceeași dată, în jurul orei 19:00, DNA a plasat reclamanta în custodia poliției pentru douăzeci și patru de ore și a dispus reținerea sa în Centrul de Detenție al Poliției București („Centrul”).
În 7 noiembrie 2014 Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a reclamantei pentru treizeci de zile, până la data fixată pentru judecată, și a dispus eliberarea reclamantei cu condiția obligării de a nu părăsi țara. În contextul examinării situației personale a reclamantei, instanța a reținut inter alia că aceasta fusese prezentatoare la televiziunea națională și producătoare de filme.
2. Capete de cerere:
Reclamanta invocă articolul 3 din Convenție, susținând că a fost supusă unui tratament inuman și degradant, precum și la suferințe fizice și psihice intense, deoarece, chiar dacă autoritățile naționale cunoșteau starea sa medicală gravă, aceasta a fost forțată să aștepte timp de opt ore fără apă, hrană sau un loc unde să se așeze la sediul DNA înainte să i se ia declarație. Mai mult decât atât, aceasta a fost deținută într-o celulă supraaglomerată, murdară și rece, împreună cu persoane fumătoare, fără aer curat, exerciții fizice, alimente sau apă, fără acces la apă caldă și fără a i se da o lenjerie de pat și o plapumă. În plus, medicul centrului de detenție al Poliției București a refuzat să-i ofere tratamentul necesar pentru a evita un avort spontan.
3. Întrebări adresate părților:
3.1. Având în vedere starea ei medicală, au reprezentat lipsa hranei, a apei și a unui loc unde să se așeze în timpul petrecut la sediul DNA în așteptarea luării declarației și înainte de a fi trecută în custodia poliției, un tratament inuman și degradant, cu încălcarea drepturilor garantate de articolul 3 din Convenție?
3.2. A fost reclamanta supusă unui tratament inuman și degradant, cu încălcarea articolului 3 din Convenției, ca urmare a:
a) condițiilor materiale de detenție, inclusiv lipsa unei separări a fumătorilor de nefumători, în centrul de detenție al Poliției București;
b) lipsei de tratament medical adecvat în timpul detenției sale?
SURSA: Juridice.ro
Adina Mihalache (traducere)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași