spot_img
15.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăEconomieȘef din BNR anunță efecte mult mai severe în România

Șef din BNR anunță efecte mult mai severe în România

-

- Reclama -

Directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, Eugen Rădulescu, a declarat joi, la Sinaia, că provocările economiei de acum seamănă cu cele din anii 2006-2008, fără a avea amploarea de atunci, dar o eventuală recesiune în Europa ar putea antrena efecte mult mai severe în România.

- Reclama -

„În prezent, ca şi în anii 2006-2008, politicile puternic pro-ciclice au determinat accelerarea mult peste potenţial a creşterii economice. Dar deficitul de cont curent, care ajunsese în acea perioadă la niveluri cu totul excepţionale (13,8% din PIB în anul 2007, respectiv 11,8% din PIB în anul 2008), se menţine acum în limite gestionabile (2,5% din PIB în trimestrul III 2017)”. Cu toate acestea, „o eventuală recesiune la nivel european ar putea antrena efecte mult mai severe în România”, a declarat Eugen Rădulescu, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de Banca Naţională a României (BNR), Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank. El a precizat că opiniile astfel prezentate nu agajează în niciun fel Banca Naţională, ci sunt consideraţii personale, pe care le exprimă ca economist.

- Advertisement -

Politicile pro-ciclice din perioada 2006-2008 au provocat, de asemenea, „generarea unor cheltuieli bugetare permanente pe seama unor venituri excepţionale (de exemplu, creşterea excesivă si nediferenţiată a pensiilor), creşterea rapidă a datoriei publice (de la 12,7% din PIB în anul 2007 la 23,2% din PIB în anul 2009) şi epuizarea oricărei resurse pentru politici contra-ciclice în perioada de recesiune care a urmat”, a mai spus Eugen Rădulescu.

„În plus, creşterea masivă a cheltuielilor salariale din buget reprezintă o povară insuportabilă pentru anii următori, chiar şi fără acordarea în continuare a majorărilor de salarii promise. Limitarea drastică a cheltuielilor de capital în cadrul bugetului are ca efecte, între altele, reducerea capacităţii de atragere a fondurilor europene”. Iar prognozele Comisiei Europene „indică majorarea continuă a deficitului bugetar şi în anii următori (până la 3,9% din PIB în anul 2018)”, a mai arătat Eugen Rădulescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img