Home Actualitate Secțiile ATI sunt BOMBE CU CEAS

Secțiile ATI sunt BOMBE CU CEAS

0

Mai mulți medici au vorbit despre starea depășită a sistemului sanitar românesc, care nu doar că nu face față tehnic suprasolicitării din pandemia de Covid-19, dar devine chiar periculos. Supraîncărcarea instalațiilor electrice cu aparatele de oxigen se dovedește o combinație letală, transmite Radio Europa Liberă.

Medicul ATI Carmen Mărginean, care lucrează în Marea Britanie, după ce a profesat la Cluj și Mureș, consideră că instalațiile vechi și oxigenul insuficient, prizele la fel de vechi ca instalațiile, fac din secțiile ATI ale multor spitale românești adevărate „bombe cu ceas”.

Stării tehnice depășite i se adaugă lipsa de personal: „Dacă fiecare pat ATI ar fi avut o asistentă, mai mulți pacienți ar fi putut fi mutați”.

„Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalaţii vechi, oxigenul nu este suficient. Sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienţi infectaţi cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen şi prizele elctrice sunt suprasolicitate”, spune medicul Carmen Mărginean, pentru Mediafax.

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, spune că în secțiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienții cu SARS-CoV-2, aparatele lucrează la capacitate maximă și nu sunt calibrate pentru debite atât de mari. Secțiile ATI lucrează în ultima perioadă la capacitate maximă.

„Am ajuns în punctul în care să nu existe un loc liber zile în şir, e clar că e o situaţie complicată şi nu numai la Matei Balş, asta se întâmplă cu toate terapiile intensive care se ocupă de Covid 19. Întotdeauna au fost, şi înainte de pandemie, în secțiile de terapie intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent. Ele nu au fost calibrate pentru debite atât de mari, iar în infecţia cu SARS-CoV-2 pacientul are un necesar foarte mare de oxigen”, a explicat Adrian Marinescu, pentru Mediafax.

Ad

Exit mobile version