spot_img
34.4 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăDezvaluiriSecretele protocoalelor

Secretele protocoalelor

-

Potrivit unui document intrat în posesia MEDIAFAX, discuţii între SRI şi CSM au fost purtate încă din 2011, cu un an înainte de încheierea protocolului. La acel moment, cele două instituţii căutau soluţii pentru ca magistraţii să aibă acces la date secrete fără certificat ORNISS.

- Reclama -

Potrivit unei minute a întrunirii unei comisii de specialitate din CSM, din 23 mai 2011, ce viza discuţii pe marginea independenţei justiţiei şi cooperarea interinstituţională, comisia a apreciat că pentru discutarea problemelor supuse analizei, respectiv situaţia accesului judecătrilor la informaţii clasificate, este utilă şi cunoaşterea reglementărilor elaborate de ÎCCJ şi Parchetul General în temeiul HG 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România.

Comisia a decis transmiterea unei adrese către ÎCCJ şi PÎCCJ pentru comunicarea acestor reglementări în măsura în care acestea nu sunt clasificate.

Din comisie au făcut parte procurorul George Bălan, vicepreşedintele Consiliului la acea vreme, judecătorul Mircea Aron, procurorul Graţiana Daniela Isac şi coordonatorul întâlnirii Alexandru Şerban.

În calitate de invitaţi, potrivit documentului menţionat anterior, au participat Dumitru Dumbravă, în calitate de director la Direcţia Juridică a SRI, Mihaela Focică (consilier al procurorului-şef al DIICOT la acea vreme), procurorul Mihai Hondor, de la Parchetul General şi un reprezentant al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.

Unul dintre participanţi, Mircea Aron, fost membru CSM, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a participat la respectiva întâlnire la care s-a discutat despre accesul magistraţilor la datele secrete.

„Ştiu că au fost nişte discuţii în sensul în care cineva a venit de la SRI într-o şedinţă şi a spus că există o problemă în legătură cu datele secrete care provin de la serviciile secrete cu care colaborează serviciile din ţara noastră. În sensul că acele date ar putea să fie proprietatea statelor străine şi că ar încălca dreptul de proprietate asupra unor astfel de informaţii şi că fără acceptul lor nu ar putea să le dea.

Articolul precedentCCR, atac la protocoale
Articolul următorRusia joacă in Kosovo
spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...