Puternicul general Qassem Soleimani, ucis vineri la Bagdad într-un raid american, era unul dintre cele mai populare personaje în Iran și considerat un adversar redutabil al Statelor Unite și al aliaților săi, potrivit AFP.
Generalul Qassem Soleimani născut în 11 martie 1957 a fost eminenţa cenuşie a regimului Khomeini. Presa occidentală îl numea: the Shadow Commander. Soleimani era şeful operaţiunilor speciale ale serviciului secret iranian în afara graniţelor. Sponsorul Hezbollah, printre altele. Este şi omul care a pus la cale strategia liderului sirian Bashar al-Assad pentru menţinerea la Putere. Soleimani a fost unul din oamenii cheie ai Gărzii Revoluţionarele Iraniene care în 1979 l-a înlăturat de la putere pe Şahul Iranului. Era fost considerat un apropiat al Ayatollahului Khomeini, liderul spiritual al Iranului. A fost omul cheie al traficului de droguri pe relaţia Afghanistan şi mai apoi Europa de Vest. După 11 septembrie, Qassem Soleimani a fost contactat în mai multe rânduri de americani pentru a da informaţii despre talibanii din Afghanistan. De la el au plecat o parte din operaţiunile americane. Presa arabă, dar şi occidentală, spun că Qassem Soleimani ar fi fost figura cea mai puternică a serviciilor secrete în Orientul Mijlociu şi principalul strateg împotriva Vestului. De asemenea este considerat principalul strateg al şiiţilor şi susţinător declarat al premierului irakian Nuri Al-Maliki.
Relativ necunoscut în Iran până la invazia americană în Irak din 2003, el a venit un deceniu și jumătate mai târziu cel mai faimos comandant de pe teren din Iran, ignorând apelurile de a intra în politică, dar devenind la fel de puternic, dacă nu mai puternic, decât conducerea politică a Iranului.
Au existat multe zvonuri legate de moartea sa în anii trecuți, amintește agenția AP. S-a vorbit despre moartea sa într-un accident de avion din 2006 în nord-vestul Iranului, în care și-au pierdut viața mai multe oficialități militare iraniene, și într-un bombardament din 2012 la Damasc care a ucis mai mulți apropiați importanți ai președintelui sirian Bashar al-Assad.
În noiembrie 2015 a circulat zvonul că Soleimani ar fi fost ucis sau rănit foarte grav de forțele loiale lui al-Assad care acționau luptau în jurul localității siriene Alep.
Soleimani s-a născut în 1957 în Iran şi s-a spus că a crescut în apropierea istoricului oraș iranian Rabor. Potrivit Departamentul de stat american, el s-a născut în capitala religioasă iraniană Qom.
După revoluția islamică din Iran din 1979, Soleimani s-a alăturat Gărzilor revoluționare islamice. La scurt timp, Irakul a invadat Iranul și cele două țări au început un război sângeros care a durat opt ani și în care și-au pierdut viața peste un milion de persoane. Soleimani a ieșit în evidență pentru atitudinea sa pe câmpul de luptă în acest război.
După războiul irako-iranian, Soleimani a dispărut din atenția publică timp de câțiva ani, iar analiștii atribuie absența din prim-planul vieții publice iraniene dezacordurilor sale cu moderatul Hashemi Rafsanjani, președinte al Iranului între 1989 – 1997.
Dar după plecarea lui Rafsanjani, Soleimani a devenit șeful unității forțelor de elită Quds din Gărzile revoluționare. A ajuns atât de aproape de Hamenei, încât liderul suprem a oficiat nunta fiicei generalului.
În calitate de șef al Quds, Soleimani a supravegheat operațiunile din străinătate ale Gărzilor, și a intrat în atenția americanilor în urma invaziei din Irak din 2003 și a răsturnării lui Saddam Hussein.