spot_img
28 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăArmataAmericanii se ceartă cu francezii la catafalcul generalului Soleimani

Americanii se ceartă cu francezii la catafalcul generalului Soleimani

-

Secretarul american de stat Mike Pompeo a estimat vineri că Franţa ”greşeşte” dacă crede că lumea a devenit ”mai periculoasă” după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid în Irak, transmite AFP.

- Reclama -

Mike Pompeo a făcut aceste aprecieri după ce a fost solicitat de postul CNN să comenteze o declaraţie a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, care a spus la postul RTL că ne regăsim astăzi ”într-o lume mai periculoasă” din cauza riscurilor de ”escaladare militară” în Orientul Mijlociu.

”Francezii pur şi simplu greşesc la acest punct”, a răspuns secretarul american de stat. ”Lumea este mult mai sigură astăzi. Şi pot să vă asigur că americanii din regiune sunt mai în siguranţă astăzi după moartea lui Qassem Soleimani”, consideră Pompeo.

El a scris mai târziu pe Twitter că a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian. ”Lupta împotriva activităţilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comună cu partenerii noştri europeni. Hotărârea noastră de a ne proteja popoarele şi interesele este de neclintit”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

La rândul său, ministrul Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului să evite orice reacţie după uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la ”o gravă criză a proliferării nucleare”. ”Franţa îndeamnă pe fiecare la reţinere şi Iranul să evite orice măsură susceptibilă să agraveze instabilitatea regională”, a indicat MAE francez într-un comunicat.

Iranul a promis vineri că va răzbuna ”la locul şi momentul potrivit” uciderea comandantului Forţei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, al cărui convoi a fost ţinta unei drone americane pe aeroportul din capitala irakiană, Bagdad.

Potrivit responsabililor americani şi preşedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să prevină noi operaţiuni ale Forţei Al-Quds, după ce acţiunile acesteia au provocat moartea a numeroşi militari americani sau din ţări aliate ale SUA, ultima fiind atacul cu rachete în urma căruia un subcontractor american a fost ucis într-o bază irakiană din oraşul Kirkuk.

Puternicul general Qassem Soleimani, ucis vineri la Bagdad într-un raid american, era unul dintre cele mai populare personaje în Iran și considerat un adversar redutabil al Statelor Unite și al aliaților săi, potrivit AFP.

Generalul Qassem Soleimani născut în 11 martie 1957 a fost eminenţa cenuşie a regimului Khomeini. Presa occidentală îl numea: the Shadow Commander. Soleimani era şeful operaţiunilor speciale ale serviciului secret iranian în afara graniţelor. Sponsorul Hezbollah, printre altele. Este şi omul care a pus la cale strategia liderului sirian Bashar al-Assad pentru menţinerea la Putere. Soleimani a fost unul din oamenii cheie ai Gărzii Revoluţionarele Iraniene care în 1979 l-a înlăturat de la putere pe Şahul Iranului. Era fost considerat un apropiat al Ayatollahului Khomeini, liderul spiritual al Iranului. A fost omul cheie al traficului de droguri pe relaţia Afghanistan şi mai apoi Europa de Vest. După 11 septembrie, Qassem Soleimani a fost contactat în mai multe rânduri de americani pentru a da informaţii despre talibanii din Afghanistan. De la el au plecat o parte din operaţiunile americane. Presa arabă, dar şi occidentală, spun că Qassem Soleimani ar fi fost figura cea mai puternică a serviciilor secrete în Orientul Mijlociu şi principalul strateg împotriva Vestului. De asemenea este considerat principalul strateg al şiiţilor şi susţinător declarat al premierului irakian Nuri Al-Maliki.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...