Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, are planuri mari cu domeniul său și nu de ieri de azi, ceea ce nu e, în sine, un lucru rău. Singura problemă e că dacă va gestiona bugetul ministerului precum o face cu al fundației sale de caritate, MagiCamp, s-ar putea ca lucrurile să nu țină pasul cu intențiile sale. Mai precis, fundația înființată în 2014 de Voiculescu are o mică hibă, în sensul că adună bani din donații, dar uită să îi și cheltuiască și vorbim aici de milioane de euro.
Vlad Voiculescu și-a căpătat o anume reputație în bună măsură și datorită asociației MagiCamp înființată de el în 2014 și care se preocupă să aducă alinare copiilor necăjiți. Vorbim aici de copii suferinzi de cancer, care au arsuri grave, care și-au pierdut părinții șamd. O modalitate importantă prin care se aduce alinare micuților e organizarea de tabere speciale. ”Avem zilnic de învelit și mângâiat peste cinci mii de copii cu afecțiuni grave” stă scris pe siteul fundației.
Fondurile asociației provind din donații directe de la persoane fizice și juridice, din redirecționări de impozite șamd. Activitatea MagiCamp este mai mult decît lăudabilă, să o spunem din capul locului. Doar că e cam greu de înțeles politica sa de gestionare a donațiilor.
Conform bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor, an de an pare că asociația nu reușește să utilizeze în folosul copiilor banii – din ce în ce mai mulți – primiți. La finele anului 2017, bunăoară, fundația raporta venituri totale de 8.294.768 lei și cheltuieli de 2.082.517, însemnînd un excedent/profit de 6.212.251 lei la 31 decembrie. În anul următor, bilanțul indica venituri totale de 17.667.897 lei, cheltuieli de 4.503.589 lei și un excedent/profit la 31 decembrie de 13.164.308. Ceva nu e în ordine: fundația cheltuie în jur de un sfert din fondurile primite?? În 2019, conform ultimului bilanț existent pe siteul Finanțelor, situația se repetă: la venituri totale de 18.490.92, se raportează cheltuieli de 8.427.136 lei și un excedent/profit de 10.063.785 lei.
Din nou, se observă că fundația cheltuie mai puțin decît păstrează.
De ce ar ține, an de an, la ciorap o fundație dedicată unor scopuri atît de nobile sume de bani din donații mai mari decît cele pe care le folosește, efectiv? Anul trecut, reamintim, presa semnala bizareria de la ministerul Sănătății, respectiv faptul că acesta nu cheltuise în anul anterior nu mai puțin de 38% din bugetul alocat, bani care ar fi putut produce două mari spitale regionale. La modul în care se gestionează banii fundației înființate de noul ministru al Sănătății, sunt semne că spitalele pomenite vor rămîne neconstruite încă mult și bine și că bugetul ministerului va avea, din nou, ”profit” la final de an.