Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, duminică, o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, ‘la inițiativa acestuia din urmă’, anunță MAE într-un comunicat.
O întâlnirea dintre ministrul român de externe Teodor Meleșcanu și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost amânată, a anunțat luni Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
NATO a anunțat că întâlnirea va fi reprogramată la o dată care va fi anunțată ulterior. Comunicatul Alianței nu a precizat și motivul amânării.
Ministrul român de externe s-a aflat luni, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.
„Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul și perspectivele de punere în aplicare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia, cu accent pe măsurile vizând consolidarea apărării și descurajării aliate în zona Mării Negre. Au fost salutate progresele deja obținute și a fost subliniată necesitatea continuării eforturilor în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel”, evidențiază comunicatul MAE.
Șeful diplomației române a subliniat „importanța unei abordări unitare din partea Alianței, care să asigure coerența de acțiune între dimensiunea nordică și cea sudică a flancului estic”. De asemenea, Meleșcanu „a evocat angajamentul ferm al României pentru o relație transatlantică puternică, precum și pentru îndeplinirea obligațiilor care decurg din statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocării resurselor necesare apărării”.
Potrivit comunicatului menționat, a fost salutată declararea, la Varșovia, a capacității operaționale inițiale a sistemului NATO de apărare antirachetă, prin integrarea facilității de la Deveselu, și a fost evidențiată importanța continuării acestui proces, în vederea operaționalizării depline a sistemului NATO.
„La rândul său, secretarul general al NATO a adresat mulțumiri pentru contribuția de substanță a României la operațiile și misiunile aliate, în special în Afganistan. Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea față de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-și respecta obligațiile în calitate de stat membru NATO”, se mai afirmă în comunicatul MAE.