România a fost în prima linie a atacurilor Troicii FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană cu privire la drepturile lucrătorilor, iar sfaturile cu privire la piața muncii ale FMI au subminat democrația, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES Sharan Burrow, secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (International Trade Union Confederation – ITUC).
Potrivit acesteia, în 2011, Guvernul român, „împins” de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, a slăbit dramatic legislația muncii, cu consecințe grave atât pentru sindicate cât și pentru patronate.
De asemenea, Sharan Burrow a precizat că Indicele ITUC Global al Drepturilor pe 2015 clasează România pe locul 4 pe o scară de 5 și constată încălcări sistematice ale drepturilor angajaților.
În 2011, Guvernul Român, împins de FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, a slăbit dramatic legislația muncii, cu consecințe grave atât pentru sindicate cât și patronate. Ca rezultat, mai mult de un milion de muncitori au fost excluși din negocieri colective, ceea ce a lovit greu veniturile familiilor lor și a fracturat în mod efectiv piața forței de muncă. Acesta a fost unul dintre primele exemple de eșuare a politicilor „de austeritate”, care au fost catastrofale pentru mai multe economii naționale din Europa și au afectat serios familiile muncitorilor, a mai declarat ea.
Camera de Comerț Americană a atacat în mod deschis legislația muncii în țări precum România, Moldova, Portugalia și Spania. Uitați-vă la un atac asupra legislației muncii și veți găsi AmCham în spate. Guvernele sunt prea dispuse să se încline în fața voinței acesteia, a mai declarat Secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor.