spot_img
0.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
AcasăAnalizeSecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni la Odesa

Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni la Odesa

-

- Reclama -

Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat o vizită de lucru în 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟖 – 𝟏𝟎 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐎𝐝𝐞𝐬𝐚 (𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚).

- Reclama -

În prima parte a acesteia, secretarul de stat a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților locale. Astfel, alături de Tiberiu Șarpe, gerant interimar în cadrul Consulatului General al României la Odesa și alți reprezentanți ai misiunii diplomatice, oficialul român l-a întâlnit pe Andrei Abramcenko, primarul orașului Ismail și pe Rodion Abașev, președintele administrației militare raionale Ismail, în vederea continuării dialogului privind sprijinul ce poate fi acordat etnicilor români din această regiune.

- Advertisement -

În a doua parte a vizitei de lucru, secretarul de stat Gheorghe Cârciu și reprezentanții DRP au purtat un dialog cu cadrele didactice care predau în limba română, reprezentanții mediului asociativ românesc și ai comunității românești din regiunea Odesa.

În timpul întâlnirii, care s-a desfășurat la Centrul de informare al României la Ismail, din cadrul  Universității Umaniste de Stat din Ismail, secretarul de stat a transmis: “Am vizitat Centrul de Informare al României la Ismail, al cărui obiectiv este facilitarea accesului gratuit la proiecte și programe de perfecționare în limba română.  M-am întâlnit cu peste 100 de cadre didactice din regiunea Odesa, pentru a stabili care sunt prioritățile pentru anul viitor.  În același timp, salut decizia Parlamentului de la Kiev de a face dreptate și a vorbi doar despre limba română în ceea ce privește etnicii noștri din țara vecină. Guvernul României a făcut eforturi reale, diplomatice și de negociere, iar acum putem dezvolta programe pentru toți cetățenii care simt românește!

- Advertisement -

Susțin păstrarea identității românilor din Ucraina, având în minte mai ales două direcții:

  1. Sprijinirea dăscălilor și școlilor cu predare în limba română, ca prin vorbire și scris să rămânem aproape, cei din țară cu cei de peste graniță;
  2. Sprijinirea bisericilor românești pentru a-și desfășura activitatea pastorală în cât mai bune condiții și pe o arie geografică care să acopere toate comunitățile istorice de români.

În anul 2023, România a sprijinit, prin DRP, cu 10 milioane de euro românii din Ucraina și vom continua pe acest drum și în 2024.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img