spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizeSe cere arestarea Arhiepiscopului Teodosie

Se cere arestarea Arhiepiscopului Teodosie

-

Politologul și activistul pentru drepturile omului Gabriel Andreescu ridică o chestiune fierbinte, într-un material publicat pe Contributoris.ro: de ce nu e arestat sau măcar pus sub control judiciar arhiepiscopul Teodosie, recidivist în materie de încălcare a legilor? Andreescu amintește că Teodosie a fost în mod suspect achitat în mai multe rînduri pentru fapte penale și se întreabă, retoric, cît vor mai beneficia înalții ierarhi ai BOR de imunitate, scrie Inpolitics.

”În ziua de dumnincă, 16 mai a.c., arhiepiscopul Teodosie a împărtășit mai mulți enoriași conform ritualului cunoscut: luat vinul cu lingurița, aceasta pusă în gură, șters cu prosopul, apoi din același vin cu aceeași linguriță, sters cu același prosop, la rând, adulții și copiii, unii foarte mici, purtați în brațe. La sfârșit, preoții au băut, pe rând, din vinul de împărtășanie și s-au șters cu prosopul pus la comun.
Era exact ceea ce s-a cerut să nu se facă.
Acțiunea arhiepiscopului Teodosie a constituit evident o sfidare. Avea precedente. La jumătatea lunii martie, arhiepiscopul Teodosie împărtășise sute de persoane, deși pandemia fusese declarată oficial, autoritățile preveniseră asupra cerințelor stării de urgență iar președintele Iohannis anunțase semnarea decretului pe 16 martie.
Pe 23 martie 2020, DSP Constanța a solicitat Arhiepiscopiei Tomisului interzicerea pe teritoriul de jurisdicție a ritualului împărtășiri cu o singură linguriță(…)
Totuși, arhiepiscopul Tomisului a recidivat. Imaginile filmate la slujba din 16 mai, la Catedrala Episcopală din Constanța, subliniau supunerea copiilor la ritualul periculos(…) Copiii au ajuns un fel de pradă pe care ierarhul îi folosește pentru a-și afirma poziția de putere în raport cu autoritățile publice, cu societatea românească și chiar cu BOR(…)
Cum infracțiunile sunt repetate, iar Teodosie a anunțat continuarea lor, s-a cerut luarea măsurilor preventive – care includ cercetarea în stare de reținere. La 19 mai, Parchetul a trimis cauza către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Până astăzi, sistemul de justiție l-a apărat pe arhiepiscopul Teodosie. În urmă cu ani primise mită pentru înscrierea ilegală a unui tânăr la Facultatea de Teologie a Universității din Constanța. Predarea banilor fusese filmată, existau actele contrafăcute, însă cazul s-a închis. În 2019, instanțele judecătorești l-au exonerat încă o dată, cu privire la fraudarea banilor europeni.

O societate în care persoane și grupuri sunt deasupra legii rămâne în subdezvoltare. Chiar și cu înaltul nivel al corupției în România, faptul că astăzi afaceriștii și politicienii răspund pentru malversațiunile lor reprezintă un salt civilizațional.

Rămâne însă cealaltă imunitate, a înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Acțiunile arhiepiscopului Tomisului merg în aceste zile până la a provoca o criză societală. Punerea în pericol, deliberat, a sănătății și vieții unor copii este de neiertat.

Arhiepiscopul Teodosie trebuie pus urgent, cel puțin sub control judiciar.

O țară care nu-și apără copiii, lăsându-i prada unor puternici iresponsabili, este o țară subdezvoltată moral” mai scrie activistul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img