Home Special Schweighofer: Ne-am putea retrage din România

Schweighofer: Ne-am putea retrage din România

0

Compania austriacă Schweighofer Holzindustrie afirmă că s-ar putea retrage din România din cauza noului Cod Silvic, acțiune care ar putea pune în pericol până la 3.000 de locuri de muncă, transmite agenția austriacă de știri APA, preluată de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Schweighofer Holzindustrie a declarat vineri că ‘impactul noii legi nu poate fi estimat’ dar că este posibil ca unele locații să fie închise.

Holzindustrie Schweighofer are în prezent 2.670 de angajați în România, iar până la finele anului ar putea ajunge la peste 3.000. Compania cu sediul la Viena i-a scris în toamna anului 2014 prim-ministrului român Victor Ponta, amenințând că va recurge la concedieri în masă.

Purtătorul de cuvânt al lui Schweighofer a subliniat vineri că în ultima perioadă au fost făcute publice o serie de detalii din noul Cod Silvic. Legea include un articol potrivit căruia o societate poate prelucra doar 30% dintr-un tip de lemn.

În data de 10 mai, directorul companiei Gerald Schweighofer a trimis o scrisoare deschisă CSAT-ului în care avertizează că ‘o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajați’. În scrisoarea către premierul Ponta, grupul austriac avertiza că ar putea concedia toți angajații.

Schweighofer este în România din 2002. Recent, organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicității un film în care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună știință și recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație. În schimb, compania austriacă respinge acuzațiile.

Corpul de control al primului ministru a anunțat, în data de 10 mai, că a constatat în cursul verificărilor făcute o serie de nereguli la Direcția Silvică Maramureș în care este implicată și firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL. Potrivit documentului referitor la exploatarea fondului forestier administrat de stat, timp de patru ani societatea austriacă a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masă lemnoasă pe picior, față de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia să-l exploateze conform contractului de vânzare-cumpărare, ceea ce a avut drept consecință diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totală de 2.152.590 lei.

Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu două zile, că mai mulți politicieni liberali au avut întâlniri în ‘calitate oficială și privată’ cu reprezentanții firmei austriece de prelucrare a lemnului Schweighofer și că au dezinformat Administrația Prezidențială pe tema Codului Silvic.

În replică, președintele Klaus Iohannis a declarat că a luat act de declarațiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influențe la nivelul Administrației Prezidențiale pe Codul Silvic și a calificat aceste afirmații drept surprinzătoare și false. Șeful statului a anunțat că a cerut joi dimineață directorului SRI, Eduard Hellvig, să cerceteze cu maximă seriozitate afirmațiile prim-ministrului și a precizat că, dacă acestea nu se confirmă, premierul va răspunde pentru acuzațiile aduse.

Ad

Exit mobile version