Home Analize Scholz și Occidentul mută pentru pământurile rare din Asia Centrală într-o confruntare...

Scholz și Occidentul mută pentru pământurile rare din Asia Centrală într-o confruntare cu Rusia și China

0

Cancelarul german Olaf Scholz va vizita Uzbekistanul și Kazahstanul în perioada 15-17 septembrie pentru a participa la a doua întâlnire în formatul C5+1 Asia Centrală-Germania. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, discuțiile vor implica stimularea cooperării cu Uzbekistan și Kazahstan, partenerii cheie ai Germaniei. „Aspirăm să extindem cooperarea cu ei, în special în domeniile științei, economiei, energiei, comunicațiilor și materiilor prime”, a spus oficialul german. Cancelarul va fi însoțit de o delegație la nivel înalt.

„Să reiterăm faptul că Kazahstanul a fost una dintre primele țări din regiune care a semnat un memorandum de cooperare cu UE privind aprovizionarea cu materii prime cheie, cum ar fi metalele din pământuri rare. UE și SUA, într-o anumită măsură, caută alternative la China și Rusia în ceea ce privește livrarea de metale din pământuri rare pe piața europeană, deoarece 70% din piața lor globală este controlată de China, care nu numai că produce aceste materii prime, ci și le prelucrează, iar China deține un monopol în această sferă. Directorul Grupului de Evaluare a Riscurilor, Dosym Satpayev, a declarat ziarului. „Din punct de vedere geopolitic, este crucial ca Washington și Bruxelles-ul să aibă aprovizionare alternative pentru a reduce dependența de China și Rusia. Ei văd o astfel de alternativă în Asia Centrală, Africa și țările din America Latină. Dar, în general, UE vede Asia Centrală ca pe un zonă de interes strategic, inclusiv în zona metalelor din pământuri rare”, a subliniat expertul.

„Vizita cancelarului Scholz în Asia Centrală este de natură „navetă” și trebuie privită ca pe un element al strategiei generale a SUA și a UE din ultimii trei ani și summitul UE-Asia Centrală și vizita președintelui francez Macron în regiune și multe alte inițiative în format 5+1 la diferite niveluri Toate aceste vizite au un lucru în comun: acestea sunt încercări de a influența țările din regiune să-și reducă cooperarea cu Rusia și China, o propunere care vine cu multe promisiuni în schimb”, a declarat Alexander Knyazev, expert principal al Institutului de Studii Internaționale de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova, pentru Nezavisimaya Gazeta. În opinia sa, este posibil ca nici în timpul vizitei curente să nu se producă progrese în relațiile dintre țările din Asia Centrală și Germania.

Ad

Exit mobile version