Luni seara, cancelarul german Olaf Scholz și-a încheiat turneul de patru zile în America Latină. Printre alte țări, a vizitat Argentina și Chile. În timp ce liderii au discutat în cea mai mare parte despre cooperarea economică, Scholz a încercat, de asemenea, să obțină sprijinul militar al continentului pentru Ucraina, dar în zadar. „Argentina și America Latină nu iau în considerare nicio aprovizionare cu arme către Ucraina sau orice altă zonă de conflict și nici nu vor face acest lucru”, a declarat președintele argentinian Alberto Fernandez la o conferință de presă comună cu Scholz. Omologul său chilian Gabriel Boric, la rândul său, s-a angajat să ajute Kievul, în special cu deminarea, după încetarea luptei. El a mai spus că va purta în curând discuții cu liderul ucrainean Vladimir Zelensky.
Opinia președintelui brazilian Lula da Silva despre evoluțiile de pe continentul european a fost diferită de poziția oficială a Berlinului, care insistă că doar Moscova este de vină. „Brazilia nu este interesată să furnizeze muniție pentru a putea fi folosită [în situația din jurul Ucrainei]. Brazilia este o țară pașnică”, a spus el. Lula a mai propus înființarea unui club de țări care doresc pacea, iar discuțiile G20 ar putea juca un rol aici, a argumentat el.
„Vizita lui Scholz poate fi privită ca reacția Berlinului la semnele unei lumi multipolare emergente. America Latină este o regiune în creștere rapidă, iar Germania înțelege prea bine acest lucru”, a spus Artyom Sokolov, cercetător la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova. În plus, cancelarul german și-a urmărit obiective specifice diplomației germane în timpul vizitei sale în America Latină, a spus expertul. America de Sud este bogată în resurse minerale și este un furnizor ca atare pentru Germania și este o piață favorabilă pentru investiții în proiecte energetice, așa că Scholz a realizat progrese semnificative acolo. Germania caută și furnizori de hidrogen verzi.
„Uniunea Europeană cooperează de mult cu America Latină în sectorul petrolului și gazelor. Există o mulțime de companii europene de petrol și gaze acolo”, profesorul Viktor Kheifets, director al Centrului de Studii Ibero-Americane de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, a spus Izvestiei. Potrivit acestuia, UE este un partener comercial important al Americii Latine. Kheifets a reamintit ziarului că Spania va prelua președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2023, iar șeful diplomației UE Josep Borrell a spus deja că Bruxelles-ul va încerca să-și intensifice parteneriatul cu America Latină atunci. Deci, vizita lui Scholz a deschis calea pentru asta, a spus Kheifets.