spot_img
6.1 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeScholz joacă cartea chinezească, miniștri germani de externe și al economiei nu...

Scholz joacă cartea chinezească, miniștri germani de externe și al economiei nu prea vor

-

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri că va efectua o vizită oficială în China la începutul lui noiembrie, care va fi prima a unui lider dintr-o ţară UE din noiembrie 2019 încoace, relatează AFP.

- Reclama -

„Am prevăzut această călătorie de multă vreme”, este vorba despre „o vizită inaugurală înainte de consultări interguvernamentale sino-germane”, a declarat Olaf Scholz la finalul summitului UE de la Bruxelles.

Purtătorul său de cuvânt a precizat că această vizită era prevăzută la „începutul lui noiembrie”. Potrivit media germane, ea va avea loc în jurul datei de 3-4 noiembrie.

Ultima vizită în China a unui şef de stat sau de guvern UE a fost efectuată de preşedintele francez Emmanuel Macron în noiembrie 2019.

Primul partener economic al Germaniei şi o piaţă vitală pentru puternicul său sector de automobile, China a fost multă vreme menajată de Berlin. Însă guvernul lui Olaf Scholz a înăsprit tonul în ultimul an.

Relaţiile UE cu China s-au aflat vineri pe agenda discuţiilor Celor 27 care încearcă să definească o poziţie comună faţă de gigantul asiatic, pe fondul tensiunilor în creştere între Beijing şi Washington.

Berlinul pregăteşte, de asemenea, pentru începutul lui 2023, o „nouă strategie” în scopul diminuării dependenţei sale faţă de China.

În cadrul guvernului german, miniştrii ecologişti ai afacerilor externe şi economiei militează pentru o mai mare fermitate faţă de Beijing, în special în chestiunea drepturilor omului.

„Nu trebuie să depindem de o ţară care nu ne împărtăşeşte valorile”, cu riscul de a ne face „vulnerabili la şantaj din punct de vedere politic”, a îndemnat recent şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, făcând apel să nu se comită aceleaşi „erori” ca faţă de Rusia.

Olaf Scholz are o abordare mai prudentă. „Nu trebuie să ne detaşăm de anumite ţări, trebuie să continuăm să facem afaceri cu unele dintre ele – o spun în mod expres: şi cu China”, a afirmat el săptămâna trecută în faţa industriaşilor germani.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img