spot_img
1.3 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăActualitateSCHENGEN AERIAN VINE CU PROBLEME PENTRU MINORI

SCHENGEN AERIAN VINE CU PROBLEME PENTRU MINORI

-

România intră pe 31 martie în spațiul Schengen, aerian și maritim, dar condițiile în care vor putea călători cu avionul minorii români sunt încă neclare. Asociația Aeroporturilor cere MAI reanalizarea unei propuneri de lege conform căreia pentru minori vor fi menținute controalele, transmite Europa Liberă.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și structurile din subordine, în frunte cu Poliția de Frontieră, au scris și au publicat pe 1 martie, cu speranța că vor primi observații de la cetățeni, un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care modifică mai multe legi „în domeniul străinilor și al frontierei.”

Inițiativa venea la două luni după decizia Consiliului Uniunii Europene (UE), conform căreia, începând cu 31 martie 2024, România și Bulgaria sunt admise în spațiul Schengen din punct de vedere aerian și maritim.

- Advertisement -

Chiar dacă intrarea în Air Schengen prevede că românii nu vor mai trebui să treacă în aeroporturi prin controalele Poliției de Frontieră, șefii din MAI au propus ca ele să fie menținute pentru minori.

Mai exact, propunerea prevede ca „părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori” să meargă „în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, în incinta aeroporturilor și porturilor”, de unde vor obține o autorizație de călătorie pentru copii.

Polițiștii de frontieră ar urma să verifice dacă însoțitorul / însoțitorii minorului respectă prevederile Legii-cadru (Legea 548 din 2005) cu privire la libera circulație a cetățenilor români în străinătate, modificată de mai multe ori de-a lungul anilor.

Potrivit legii existente, în cazul minorului care e însoțit în călătorie doar de unul dintre părinți sau de altă persoană decât un părinte, însoțitorul trebuie să prezinte o declarație notarială prin care celălalt părinte (sau ambii părinți, în cazul în care însoțitorul este o altă persoană decât părintele) își dă (dau) acordul pentru călătorie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img