spot_img
18.7 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăExterneScenetă stradală în Turcia în care Moș Crăciun se convertește din proprie...

Scenetă stradală în Turcia în care Moș Crăciun se convertește din proprie inițiativă la islam

-

Moș Crăciun este eroul unui spectacol stradal prezentat miercuri în Turcia în care este supus unui „proces” terminat cu o achitare, iar el, în semn de recunoștință, se convertește la islam, relatează EFE, citând o știre publicată în ziarul turc ‘Hurriyet’ transmite Agerpres.

Inedita reprezentație artistică a fost organizată în orașul Bolu, situat la aproximativ 200 de kilometri est de Istanbul, de partidul ultranaționalist turc BBP (Partidul Marii Uniuni, fără reprezentare parlamentară).

- Advertisement -

În scurta scenetă, iubitul bătrân cu barbă albă și costum roșu este reținut de gărzi otomane și dus în fața unui judecător musulman, unde mărturisește că îndatoririle lui constau în repartizarea de cadouri, sărbătorirea sfârșitului de an și consumul de whisky. Cadiul îl acuză că își îndeplinește obligațiile ‘postului’ în Turcia și nu ‘în țara lui’, dar unii trecători îl apără și susțin că sunt satisfăcuți de ceea ce face Moș Crăciun. În această situație, judecătorul decide să-l elibereze și invită publicul să marcheze sărbătoarea împreună.

Hotărârea îl surprinde total pe Moș Crăciun, întrucât, după cum recunoaște chiar el, îi considera pe turci ‘niște barbari’. Plin de admirație pentru înclinația lor către dreptate, el se convertește la islam.

- Advertisement -

Spectacolul pare a fi o încercare de a concilia popularitatea de care se bucură Moșul în Turcia și criticile contra lui formulate de unele medii religioase, care îl cataloghează drept ‘antiislamic’.

În anii anteriori, unii imami turci au provocat reacții vii în presa din această țară după ce au afirmat că serbarea Crăciunului și cadourile aduse de Moș sunt copiate după obiceiurile europene și sunt ‘interzise de islam’.

În contextul popularității vădite de care se bucură Moș Crăciun în Turcia, nu au lipsit însă nici vocile care au susținut că acesta ar fi în realitate de origine turcă, fiind inspirat de episcopul Sfântul Nicolae, născut în secolul al IV-lea în Mira, orașul turc Demre din prezent, unde se află și mormântul lui.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img