spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeSCENE HALUCINANTE CU SERVICIUL SECRET GERMAN BND CĂLCAT DE HOȚI

SCENE HALUCINANTE CU SERVICIUL SECRET GERMAN BND CĂLCAT DE HOȚI

-

UN COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE Marcel Fürstenau

Serviciul german de informații externe, BND, are de mai multă vreme probleme de imagine, de când cu implicarea în scandalul NSA. Acum intervine o nouă scăpare, pe de o parte amuzantă, pe de alta, însă, îngrijorătoare, crede Marcel Fürstenau.

Șantier pentru noul sediu al BND Șantier pentru noul sediu al BND

„Watergate pe șantierul BND” – iată titlul unui articol din cotidianul berlinez „Tagesspiegel” cu referiri la noul necaz cu care se confruntă serviciul german de informații externe. Jocul de cuvinte are un substrat care poate stârni zâmbete: giganticul șantier al noului sediu BND (Bundesnachrichtendienst) din centrul capitalei berlineze a fost inundat de niște necunoscuți. Pe mai multe etaje au fost furate robinetele de apă, ceea ce a provocat pagube de milioane de euro, după ce apa a început să curgă liber și a pătruns pe unde a apucat, compromițând partea electrică și tehnologia de securitate instalată deja. În plus, este vorba de o nouă și masivă lovitură de imagine pentru deja greu încercatul BND.

Costurile de construcție care oricum au depășit cu mult previziunile inițiale vor crește din nou. Este vorba de o suprafață construibilă de 100.000 de metri pătrați. Iniţial proiectul ar fi trebuit să coste 730 de milioane de euro, între timp a fost depășit miliardul. Totuși BND se simte cu musca pe căciulă pentru alte motive decât cele financiare. Pe bună dreptate, oameni de rând și experți s-au mirat cât de slabă a fost securitatea pe ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai bine păzit șantier din Republica Federală.

Furtul nu valorează nimic

În urmă cu patru ani dispăruseră planurile de construcție, ceea ce a constituit o breșă de securitate serioasă. Nu s-a găsit niciodată hoțul, situație care s-ar putea repeta și acum. Nu trebuie să crezi în teoria conspirației ca să îți imaginezi că hoții sunt din rândul persoanelor cu acces pe șantier. În ciuda a sute de camere video și a personalului de pază, au dispărut fără urmă obiectele sanitare pe care oricine le poate cumpăra pe nimic la orice magazin de profil. Pe piața neagră, prada nu valorează nimic și nimeni nu și-ar asuma riscul pentru ea.

Marcel Fürstenau Marcel Fürstenau

Responsabilii ar trebui deci să răspundă la multe întrebări critice. Ce ne spune acest „Watergate” berlinez despre starea în care se află această autoritate de informații? Printre sarcinile BND se numără și apărarea „Republicii Federale Germania și a cetățenilor ei de toate amenințările abstracte și concrete care le periclitează siguranță”. Dar cât de potent și credibil este un serviciu secret care nu poate nici măcar să aibă grijă de propriul sediu? Dacă lipsesc robinetele la vedere, înseamnă că lipsesc multe alte lucruri de care încă nu se știe. Dacă între timp pe întregul șantier au fost plantate microfoane de interceptare a comunicațiilor?

NSA și GCHQ sunt demult supărate pe BND

La serviciile de informații partenere din SUA și Marea Britanie, pana de la BND a declanșat cu siguranță atât amuzament cât și îngrijorare. NSA și GCHQ sunt demult nemulțumite de felul în care funcționează serviciul omolog din Germania. BND este anchetat de un an de o comisie parlamentară, care vrea să afle dacă a încălcat legea strângând informații despre cetățenii germani și furnizându-le apoi serviciilor secrete străine.

Curiozitatea comisiei parlamentare germane îi deranjează pe anglo-saxoni. Și chiar dacă BND și guvernul german nu le-au dat acces parlamentarilor la informațiile importante, comisia reușește pas cu pas să facă lumină în această beznă în care lucrează serviciile. De aceea BND este privit ca un risc de securitate de către NSA și GCHQ. Iar faptul că germanii nu au fost în stare să-și păzească de hoți propriul sediu în centrul cartierului guvernamental de la Berlin nu face decât să întărească scepticismul celor care văd cu ochi critici serviciul german de informații externe. Altfel spus, actualul scandal nu face decât să le dea criticilor apă la moară.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img