Justin Forsyth, care este acum numărul doi la Unicef, și-a cerut scuze față de trei foste colege pentru „conversații nepotrivite și negândite” în perioada 2010 – 2015 când a fost director executiv al Save the Children UK, a noua organizație de caritate ca mărime din Marea Britanie.
Un alt colaborator al Save the Children, Brendan Cox, văduv al fostei deputate Laburiste Jo Cox, asasinată în 2016, a recunoscut „greșeli în comportamentul față de colege„, dar a negat acuzații de hărțuire sexuală.
Recent a ieșit la iveală un alt scandal, în care Oxfam – numărul patru ca mărime între organizațiile de caritate din Marea Britanie – a fost acuzată că a ascuns un scandal de exploatare sexuală în care au fost implicați lucrători ai Oxfam în perioada operațiunilor umanitare din Haiti de după cutremurul din 2010 care a ucis peste 200000 de persoane.
Vicepreședinta Oxfam, Caroline Thomson, a demisionat, iar directorul executiv Mark Goldring a fost chemat în fața deputaților să explice mușamalizarea scandalului de către conducerea organizației.
Goldring și-a cerut scuze de nenumărate ori dar nu i-a impresionat pe membrii comitetului parlamentar de anchetă și consecințele pentru Oxfam pot fi dramatice.
Efecte asupra donațiilor
Ministrul dezvoltării internaționale, Penny Mordaunt, a suspendat deja finațarea bugetară pentru Oxfam, care anul trecut a primit 32 de milioane de lire sterline, veniturile din donații fiind de 400 de milioane de lire.
Marți un comitet al Camerei Comunelor a respins propunerea de numire a Baronesei Stowell în funcția de președinte al Comisiei Organizațiilor de Caritate, organismul de reglementare a sectorului umanitar, un alt semn al îngrijorării cu privire la situația actuală.
Recentele scandaluri sexuale au afectat imaginea Oxfam, care potrivit lui Goldring a pierdut 7000 de donatori regulați în mai puțin de două săptămâni de la apariția în presă a dezvăluirilor.
Pe ansamblu, organizațiile de caritate din Marea Britanie, în număr de 168237 la sfârșitul anului trecut, au avut venituri de peste 75 de miliarde de lire, potrivit datelor oficiale publicate de guvern.
Aceste organizații au o veche tradiție, primele apărând acum circa 900 de ani și adeseori de banii donați beneficiază cauze umanitare din țări în curs de dezvoltare.
Între timp, un sondaj de opinie din Scoția arăta că doar 73% dintre cei chestionați au încredere în organizațiile de caritate, o scădere cu 9% în doi ani.
Sondajul a fost realizat în luna decembrie a anului trecut, înaintea scandalurilor care au afectat Oxfam și Save the Children și dacă vor mai apărea noi revelații, organizațiile umanitare care se bazează pe bunăvoința publicului riscă să-și vadă veniturile diminuate, cu consecințele de rigoare pentru cauzele de caritate.