spot_img
30 C
București
vineri, august 12, 2022
AcasămareSCANDALUL VIOLULUI DE LA VASLUI/ Motivari halucinante: Pericolul social concret s-a diluat...

SCANDALUL VIOLULUI DE LA VASLUI/ Motivari halucinante: Pericolul social concret s-a diluat /Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detentiei

-

Georgina Moldovan (Judecătoria Vaslui) şi Viorel Munteanu (Tribunalul Vaslui) sunt cei doi magistraţi care au decis plasarea în arest la domiciliu a celor şapte tineri din Vaslui acuzaţi că au violat o elevă în noiembrie 2014.  Amândoi judecătorii au părăsit Vasluiul după decizia de înlocuire a măsurii arestării preventive a celor şapte violatori, scrie adevarul.ro.

- Reclama -

La o săptâmână după pronunţarea controversatei hotărâri, pe 7 aprilie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat numirea Georginei Moldovan în calitate de personal de instruire propriu, cu normă întreagă, la Şcoala Naţională de Grefieri (SNG), în cadrul departamentului de formare profesionala continuă, la disciplina Procedură Penală.

Judecătorul Georgina Moldovan a motivat înlocuirea arestului la domiciliu a celor trei indivizi care şi-au recunoscut faptele arătând că în  „nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, pentru aceşti inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească“. Chiar dacă au ales să fie judecaţi prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere, cei trei îşi vor afla pedepsele odată cu restul grupului. În continuarea motivării hotărârii, judecătorul Moldovan arată că, după cinci luni de arest, cei trei violatori nu mai pot reprezenta un pericol social, cu atât mai mult cu cât au recunoscut faptele. „La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libetate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în libertate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor“, se arată în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Vaslui.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui nu au contestat decizia Judecătoriei Vaslui, în schimb au contestat-o ceilalţi patru violatori rămaşi în arest. La Tribunalul Vaslui, instanţa de control judiciar, contestaţia celor patru inculpaţi rămaşi în arest a fost judecată de judecătorul Viorel Munteanu pe 9 aprilie.

În motivarea deciziei prin care a dispus eliberarea din arest, judecătorul Munteanu precizează că faptul că o parte dintre inculpaţi nu şi-au recunoscut faptele nu trebuie să îi excludă de la alternativa arestului la domiciliu. „Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată“, arată judecătorul Viorel Munteanu în motivarea hotărârii. În opinia magistratului,  în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, a avut în vedere „lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (circa cinci luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale, diminuarea odată cu trecerea timpului a tulburării sociale generate de faptele inculpaţilor“.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...